Fotsopp

Mer enn hver tiende nordmann har fotsopp. Menn har det oftere enn kvinner, og særlig de som bruker som tett fottøy og svetter lett på føttene.

MELLOM TÆRNE: Fotsopp setter seg oftest mellom tærne, og starter vanligvis mellom lilletåen og 4. tå. Huden sprekker opp, flasser og blir rød. Foto: NTB Scanpix/ Shutterstock.
MELLOM TÆRNE: Fotsopp setter seg oftest mellom tærne, og starter vanligvis mellom lilletåen og 4. tå. Huden sprekker opp, flasser og blir rød. Foto: NTB Scanpix/ Shutterstock. Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mange opplever ved fotsopp få eller ingen symptomer, og blir heller ikke behandlet. Fotsopp kan være ubehagelig, men er tross alt en ufarlig infeksjon.

Hva er fotsopp?

Fotsopp, eller tinea pedis på det medisinske fagspråket, skyldes at vi blir smittet med soppsporer i det ytterste laget av huden. Fotsopp er ufarlig, men kan være ubehagelig. Tilstanden rammer nesten alltid, men ikke utelukkende, huden på føttene. Disse soppsporene trives normalt ikke på huden, men ved riktige forhold kan sporene få gode vekstforhold. Fotsopp setter seg gjerne mellom tærne, vanligvis mellom lilletåen og den 4. tåen, men kan også sitte under foten og langs fotranden. Der kan den sitte i månedsvis uten at det verken klør eller merkes på noen annen måte. Dersom føttene i en periode har det varmt og fuktig, trives soppsporene, de begynner å dele seg, og man får da aktiv fotsopp og et karakteristisk utslett. Fotsopp kan deles inn i ulike slekter - den vanligste av disse er kjent som trichophyton.

LES OGSÅ: Hudens anatomi og funksjon.

image: Soppinfeksjoner i huden

Soppinfeksjoner i huden

Forekomst

Fotsopp er svært vanlig, og kan sees hos så mange som rundt 15% av befolkningen. Flesteparten av alle mennesker vil ha hatt fotsopp på et eller annet tidspunkt i løpet av livet. Tilstanden er vanlig hos tenåringer og unge voksne, men er sjelden hos yngre barn - da vil utslett på føttene i større grad kunne skyldes andre ting, som ulike typer eksem. Menn er overrepresenterte, og fotsopp er også assosiert med svetting. Fotsopp er blant annet et alminnelig fenomen hos idrettsutøvere, og blant unge menn i militærtjeneste. Grunnen til dette er at de ofte går i tette, varme og fuktige sko. På engelsk kalles tilstanden for det beskrivende "athlete's foot". Fotsopp virker å være sjeldnere i samfunn eller grupper som går mye uten sko. Et nedsatt immunforsvar vil også kunne øke sjansen for soppinfeksjoner.

LES OGSÅ: Utslett - hva kan årsaken være?

Hvordan blir man smittet?

Soppsporene kan man få på seg dersom man går på samme sted som noen med fotsopp har gått på tidligere. Våte gulv i offentlige svømmehaller, omkledningsrom og fellesdusjer, er typiske eksempler på steder der man kan bli smittet.

UTSATT: Personer som går i tette, varme og fuktige sko, er spesielt utsatte for å få fotsopp. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
UTSATT: Personer som går i tette, varme og fuktige sko, er spesielt utsatte for å få fotsopp. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Symptomer

Soppinfeksjonen starter som regel i huden mellom lilletåen og nabotåen, med skjellete rød hud som klør og som etter hvert begynner å sprekke opp og flasse. Herfra kan utslettet spre seg videre til nærliggende hud. Huden kan noen ganger se nærmest gråhvit ut. Dersom utslettet er spesielt uttalt, væsker, eller gjør vondt, kan dette være et tegn på at man har fått en annen infeksjon i tillegg. Fotsopputslett kan også arte seg som skjellende, fortykket og sprukket hud under fotsålen og langs fotranden. Etter hvert kan man få blemmer i huden, og neglene kan også rammes. Noen med fotsopp forveksler tilstanden med det å ha vanlig tørr hud.

LES OGSÅ: Tørr hud.

Diagnostikk

Ofte er det ikke noe tvil om diagnosen, med et typisk utseende utslett på vanlig lokalisasjon. Hvis man er i tvil kan legen vurdere utslettet med Woods lampe (ultrafiolett lys), ta prøver av utslettet til å se på i mikroskopet, eller ta dyrkningsprøver av soppen. Ved soppdyrkning er det viktig at man ikke har brukt soppmiddel de siste par ukene. Prøvetaking kan særlig være aktuelt ved mistanke om en samtidig bakterieinfeksjon.

Andre diagnoser

Kan symptomene være tegn på noe annet? Utslettet ved fotsopp er vanligvis karakteristisk i utseende, men i noen tilfeller kan det være vanskelig å skille fra visse andre tilstander, som for eksempel:

image: Pompholyx gir blemmer og kløe

Pompholyx gir blemmer og kløe

Behandling

Behandlingen av fotsopp går ut på å behandle soppinfeksjonen med ulike midler, og også forsøke forebygge at man får fotsopp på nytt på et senere tidspunkt. Behandlingen av fotsopp innebærer både egenbehandling og behandling med soppmidler. Egenbehandling innebærer det samme som forebyggende tiltak.

Egenbehandling/forebyggende tiltak:

  • Hold huden så tørr som mulig.
  • Tørk føttene godt etter bad og dusj, spesielt mellom tærne.
  • Unngå tette og varme sko så mye du kan.
  • Hvis du er plaget av fotsvette, kan man få tak i fotdeodorant som hjelper til med å holde føttene tørre.
  • Bytt sokker hver dag, og vask dem på minst 60 grader for å drepe eventuelle soppsporer.
SOPPMIDDEL: Fotsopp behandles i tillegg til med egenbehandling vanligvis med lokale soppmidler som smøres på utslettet. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
SOPPMIDDEL: Fotsopp behandles i tillegg til med egenbehandling vanligvis med lokale soppmidler som smøres på utslettet. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Medisinsk behandling:

Det er lurt å starte behandlingen så tidlig som mulig. Da forhindrer du at soppen får spre seg ytterligere, og den er lettere å bli kvitt. Fotsopp behandles i all hovedsak med lokale midler i form av kremer. Behandling med tabletter og eventuelt antibiotika kan bli aktuelt med uttalte tilfeller som er vanskelige å behandle. Det finnes soppmidler på apoteket som er reseptfrie - disse har sjelden alvorlige bivirkninger, men les alltid pakningsvedlegget. Du skal smøre på kremen selv om det er sprekker i huden, det kan svi litt, men det er ikke farlig. Det finnes mange forskjellige reseptfrie soppmidler. Terbinafin og imidazolpreparater er to typer, med behandlingstid fra én uke og oppover, avhengig av preparatet. Slik gjør du:

  • Følg instruksene som følger med preparatet eller som du har fått av legen.
  • Området som er angrepet av sopp bør vaskes og tørkes godt før krem påføres.
  • Smør kremen på området som er angrepet, og massér kremen godt inn i huden. Vær nøye med at kremen dekker hele området.
  • Påfør kremen 2-3 cm utenfor området som er angrepet slik at du også får behandlet sopp som ikke synes.
  • Hvis du har fulgt behandlingen riktig, og det ikke er tegn til forbedring etter denne tiden, bør lege kontaktes, siden dette kan bety at plagene kan ha en annen årsak enn kun soppinfeksjon.

Skal resten av husstanden behandles?

Nei, det er det ingen grunn til. Det er bare de som har tegn til eller symptomer på fotsopp som trenger behandling.

NEGLESOPP: Når soppinfeksjoner rammer neglene, får disse ofte et tykt og gulaktig utseende. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
NEGLESOPP: Når soppinfeksjoner rammer neglene, får disse ofte et tykt og gulaktig utseende. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer


Hva skjer dersom man ikke behandler fotsopp?

Over lengre tid vil fotsoppen hos de fleste spre seg over større og større områder. Det som også kan skje, er at neglene rammes, noe som ikke er så sjelden. Soppen setter seg i neglen og gir den et tykt og gulaktig utseende. Soppen kan også i noen sjeldne tilfeller spre seg til andre deler av kroppen, men i de aller fleste tilfellene holder soppinfeksjonen seg på føttene.

Kilder

Revisjon 23.12.19. av Rune Erlandsen, lege. Kilde til revisjon:1) Mayo Clinic, Athlete's foot

Opprinnelig skrevet 11.08.06 av Cecilie Arentz-Hansen, lege. Opprinnelig kilde:
Statens legemiddelverk. Terapianbefaling: Behandling av dermatomykoser.