Et blåmerke er en misfarging i huden som er forårsaket av blødning - ofte i de tynne kapillærårene vi har i huden. Årsaken er som regel skade.
- Enkelte mennesker får lettere blåmerker enn andre. Et slag eller en dult mot huden kan gi et blåmerke, og det er ikke alltid man husker hvordan det har oppstått, har allmennlege Thea Steinert tidligere fortalt til Lommelegen.
LES OGSÅ: Elveblest gir utslett som kan oppstå hvor som helst på huden din
Vanlige årsaker til blåmerker
Noen mennesker er altså mer utsatt for blåmerker enn andre. Thea Steinert forteller om en rekke ufarlige grunner til at blåmerkene oppstår.

Blåmerker kan være bivirkninger av medisin
- Ethvert slag eller dult mot huden kan gi et blåmerke. Det skal ikke oppstå helt ut av det blå, men kanskje du har dultet borti noe uten at du husker det.
- Barn får ofte blåmerker, og det er ikke alltid de husker hvordan det skjedde.
- Pasienter med KOLS og revmatiske sykdommer som bruker kortison-medisin, typisk medikamentet Prednisolon, får lettere blåmerker. Medikamentet fører til skjøre og tynne blodårer, og det skal derfor ikke så mye til før hudblødninger oppstår.
- Personer som bruker blodfortynnende medikamenter får lettere blåmerker. Blodet blir tynt og det skal ikke mye til før hudblødninger oppstår.
- Det er helt normalt å ha blåmerker både her og der på kroppen, sier Steinert.
Et blåmerke starter gjerne ved at området er ømt, rødt og hovent. Så blir det blått, før det igjen blir grønt og gult før det forsvinner.

Selv om det som regel er helt naturlige forklaringer for blåmerkene, kan de i noen tilfeller være tegn på sykdom.
- Hvis du plutselig har mange uforklarlige blåmerker flere steder på kroppen, som armer og bein, kan det være tegn på sykdom, sier Steinert. Dette gjelder også hudblødninger som ikke likner helt på vanlige blåmerker.

Lavt antall blodplater, trombocytopeni
Flere årsaker
Uforklarlige blåmerker kan også være tegn på mer alvorlige tilstander, men dette er mer sjeldent.
- Mangel på blodplater som skal stoppe blødninger. Dette har blitt rapportert de siste årene som sjelden bivirkning etter koronavaksine.
- Koagulasjonsforstyrrelse, blodet levrer seg ikke slik det skal
- Karsykdom, sykdom i blodårene
- Kreftsykdom som lymfekreft og leukemi
- Hemofili, blødersykdom
- Ledd i alvorlig kroppslig infeksjon (sepsis).
Når skal lege kontaktes?
Hvis blåmerket har en forklaring, har ikke størrelse noe si.
- Men hvis du har økt blødningstendens – blør fra slimhinner og det tar lang tid før det stopper hvis du for eksempel skjærer deg, skal du kontakte lege, sier Steinert.

Særlig personer som har familie med blødningssykdom bør være ekstra på vakt.
- Hvis du har andre symptomer, som nedsatt allmenntilstand eller infeksjon med feber, skal du ta kontakt med lege raskt, sier Steinert.

Små blødninger i huden - hva kan være årsak?
Kilder:
Saken ble opprinnelig skrevet 04.04.2016 av Caissa Gjølberg . Revisjon 07.01.2021 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.