Vannkopper eller annet utslett?

Utslettet ved vannkopper kan på et tidlig stadium forveksles med andre sykdommer. Klarer du å se forskjellen?

VANNKOPPER ELLER ANNEN TILSTAND: Bare et av bildene viser vannkopputslett. Ser du hvilket? Finn svaret i bildegalleriet lengre ned i saken. Foto: NTB Scanpix
VANNKOPPER ELLER ANNEN TILSTAND: Bare et av bildene viser vannkopputslett. Ser du hvilket? Finn svaret i bildegalleriet lengre ned i saken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Leser du dette er du høyst sannsynlig foreldre til et barn som du akkurat har oppdaget har noen prikker eller utslett. Du lurer på om det er vannkopper eller et annet utslett eller barnesykdom barnet ditt har fått - og i første fase er det faktisk ikke så opplagt. Vannkopper kan faktisk forveksles med flere andre tilstander.

SE BILDEGALLERI LENGRE NED I SAKEN.

Vannkopper er en barnesykdom forårsaket av Varicella-zoster-virus (VZV). Barnet får feber og kløende utslett. Det er den mest smittsomme av alle barnesykdommene. De fleste barn får vannkopper i løpet av småbarnsalderen, og blir deretter immune. 80 prosent smittes innen de er åtte år. Voksne kan også smittes.

– Utslett ved vannkopper kan fra starten av være litt vanskelig å skille fra andre typer utslett, da utslettet kan fremtre som små, røde flekker. Relativt raskt endrer imidlertid de røde prikkene seg til mer typisk utslett ved vannkopper, sier Håvard Skjærvik, spesialist i barnesykdommer ved Arendal Spesialistsenter.

LES OGSÅ: 12 spørsmål og svar om vannkopper

VANNKOPPER: Slik utvikler sykdommen seg, og slik ser utslettet ut. (Videoen har ingen lyd) Video: Lommelegen. Vis mer

Vannkopper kan oppstå over hele kroppen

Vannkoppene ser ut som små blærer eller små «gryn» med klart innhold, som kan komme over hele kroppen, men også steder som slimhinner og i munn.

– Det er typisk at disse små «grynene» tørker inn, mens det andre steder på kroppen kommer nye lesjoner i løpet av påfølgende fem dager.

Utslettet varer i 7-10 dager, og kan variere fra få lesjoner til uttallige lesjoner over hele kroppen.

– Utslettet er oftest markert, og er svært smittsomt inntil alle lesjoner er tørket inn, sier Skjærvik.

LES OGSÅ: Bilder av de vanligste utslett hos baby (yngre enn 6 mnd)

Vannkopper kan forveksles med andre sykdommer

Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege, sier at det ikke pleier å være vanskelig å skille vannkopper fra andre tilstander – ofte vet man om smitte også.

– Vannkopper kjennetegnes ved at det oftest starter i ansikt og hodebunn, og så sprer det seg videre til kroppen og armer og bein.

Helvetesild kan forveksles med vannkopper, da det ligner på selve utslettet, men det er en stor forskjell på disse to.

– Den store forskjellen er at hvetesild følger en nervegren ut i huden, og dekker således et beltelignende område, som alltid og uten unntak slutter brått ved kroppens midtlinje, foran eller bak, sier Barexstein.

Bilder: Vannkopper og andre lignende utslett

Klikk på bildet for større versjon og tekst.

Lommelegens allmennlege: Brynjulf Barexstein Foto: Privat
Lommelegens allmennlege: Brynjulf Barexstein Foto: Privat Vis mer

Kan ligne på brennkopper eller herpes

Herpesutslett gir også først blemmer med klart innhold, som så sprekker og blir væskende sår. Dette utslettet får man vanligvis ikke over hele kroppen, men ofte som en liten «klynge» for eksempel på leppene eller genitalia.

Brennkopper kan også forveksles med vannkopper, men da har man ikke først de blemmene med klart innhold.

– Brennkopper er oftest mer kviselignende, med gul, væskende topp, og det er ikke den intense kløen som hører til vannkopper, forklarer Barexstein.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer