Vannkopper eller annet utslett?

Utslettet ved vannkopper kan på et tidlig stadium forveksles med andre sykdommer. Klarer du å se forskjellen?

VANNKOPPER ELLER ANNEN TILSTAND: Bare et av bildene viser vannkopputslett. Ser du hvilket? Finn svaret i bildegalleriet lengre ned i saken.
VANNKOPPER ELLER ANNEN TILSTAND: Bare et av bildene viser vannkopputslett. Ser du hvilket? Finn svaret i bildegalleriet lengre ned i saken. Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leser du dette er du høyst sannsynlig foreldre til et barn som du akkurat har oppdaget har noen prikker eller utslett. Du lurer på om det er vannkopper eller et annet utslett eller barnesykdom barnet ditt har fått - og i første fase er det faktisk ikke så opplagt. Vannkopper kan faktisk forveksles med flere andre tilstander.

Vannkopper er en barnesykdom forårsaket av Varicella-zoster-virus (VZV). Barnet får feber og kløende utslett. Det er den mest smittsomme av alle barnesykdommene. De fleste barn får vannkopper i løpet av småbarnsalderen, og blir deretter immune. 80 prosent smittes innen de er åtte år. Voksne kan også smittes.

– Utslett ved vannkopper kan fra starten av være litt vanskelig å skille fra andre typer utslett, da utslettet kan fremtre som små, røde flekker. Relativt raskt endrer imidlertid de røde prikkene seg til mer typisk utslett ved vannkopper, sier Håvard Skjærvik, spesialist i barnesykdommer ved Arendal Spesialistsenter.

LES OGSÅ: 12 spørsmål og svar om vannkopper

VANBNKOPPER: Slik utvikler sykdommen seg, og slik ser utslettet ut. Vis mer

SE OGSÅ BILDEGALLERI LENGRE NED I SAKEN.

Vannkopper kan oppstå over hele kroppen

Vannkoppene ser ut som små blærer eller små «gryn» med klart innhold, som kan komme over hele kroppen, men også steder som slimhinner og i munn.

– Det er typisk at disse små «grynene» tørker inn, mens det andre steder på kroppen kommer nye lesjoner i løpet av påfølgende fem dager.

Utslettet varer i 7-10 dager, og kan variere fra få lesjoner til uttallige lesjoner over hele kroppen.

– Utslettet er oftest markert, og er svært smittsomt inntil alle lesjoner er tørket inn, sier Skjærvik.

LES OGSÅ: Bilder av de vanligste utslett hos baby (yngre enn 6 mnd)

Vannkopper kan forveksles med andre sykdommer

Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege, sier at det ikke pleier å være vanskelig å skille vannkopper fra andre tilstander – ofte vet man om smitte også.

– Vannkopper kjennetegnes ved at det oftest starter i ansikt og hodebunn, og så sprer det seg videre til kroppen og armer og bein.

Helvetesild kan forveksles med vannkopper, da det ligner på selve utslettet, men det er en stor forskjell på disse to.

– Den store forskjellen er at helvetesild følger en nervegren ut i huden, og dekker således et beltelignende område, som alltid og uten unntak slutter brått ved kroppens midtlinje, foran eller bak, sier Barexstein.

VANNKOPPER: Klassisk vannkopputslett med blærer. (Foto: NTB Scanpix)
VANNKOPPER: Ofte et stort antall blærer over hele - eller deler av kroppen (Foto: NTB Scanpix)
VANNKOPPER: kjennetegnes ved ekstrem kløe og tørker etter hvert inn. Foto: NTB Scanpix)
Nærbilde av vannkopputslett (Foto: NTB Scanpix)
IKKE VANNKOPPER: Dette er helvetesild. Plassert på ene halvside av kroppen - ikke begge sider. Sjeldent hos barn. Foto: NTB Scanpix
IKKE VANNKOPPER: Dette er brennkopper - mer kviselignende, med gul, væskende topp. Foto: NTB Scanpix
Lommelegens allmennlege: Brynjulf Barexstein
Lommelegens allmennlege: Brynjulf Barexstein Vis mer

Kan ligne på brennkopper eller herpes

Herpesutslett gir også først blemmer med klart innhold, som så sprekker og blir væskende sår. Dette utslettet får man vanligvis ikke over hele kroppen, men ofte som en liten «klynge» for eksempel på leppene eller genitalia.

Brennkopper kan også forveksles med vannkopper, men da har man ikke først de blemmene med klart innhold.

– Brennkopper er oftest mer kviselignende, med gul, væskende topp, og det er ikke den intense kløen som hører til vannkopper, forklarer Barexstein.