Forskjellige sårAlt etter hvordan såret er oppstått, snakker vi om skrubbsår, kuttsår, stikksår, huggsår, oppflengningssår, knusningssår, bittsår og skuddsår. Så snart et sår har oppstått, begynner bakterier å ta seg inn i det. Derfor er ingen sår rene (bortsett fra operasjonssår som er laget av en kirurg i en steril operasjonssal). Vi kaller såret forurenset hvis det er gått mindre enn 8 timer siden det oppstod, og infisert hvis det er gått mer enn 8 timer siden det oppstod.
Sårbehandling - slik gjør du
- Vask alltid hendene grundig før du begynner å stelle et sår.
- Gjør først rent rundt såret.
- Deretter må såret renses nøye for å forebygge infeksjoner. Det mest skånsomme er å skylle såret med sterilt fysiologisk saltvann (0,9%), eller rent vann. Du kan også bruke rensevæsker (klorhexidin, Pyrisept® eller lignende). Sår-servietter innsatt med desinfiserende væske kan også benyttes, og er det ideelle produktet i et ferieapotek.
- Lett skrubbing med en ren klut, eller en steril tupfer (fåes kjøpt på apoteket), kan også være nødvendig for å fjerne skitt.
- Vær renslig. Såret er en naken del av kroppen og er lett mottakelig for smittestoffer. Pass på at støv eller skitt ikke kommer til.
- Vær forsiktig. Hvis du renser et sår på en annen person, skal du alltid passe på å unngå all unødvendig kontakt med blod.
- Etter at såret er rengjort kan du lettere bedømme hvor alvorlig skaden er.
- Stans blødning. Hvis såret blør, må du trykke direkte mot det blødende stedet. Hold trykket lenge. Løft den blødende kroppsdelen så høyt du kan. Hvis du har et rent tøystykke og en stein eller kloss, kan du lage en trykkbandasje.
Når bør du kontakte lege?
- Hvis såret spriker eller det er et synlig gulfarget fettvev i sårbunnen. Da bør såret syes av lege. Ta kontakt med lege så raskt som mulig.
- Hvis det er sannsynlig at nerver er ødelagt.
- Hvis såret er svært forurenset.
- Hvis såret er resultat av en bittskade fra et dyr.
- Sår som ikke gror skal alltid undersøkes av lege.
Behandling hjemmeHvis såret ikke krever legebehandling, bør du forbinde såret med plaster, sårstrips eller kompress. På rene sår kan du la kompressen/plasteret sitte i 2 - 3 dager, men ved infeksjon skal såret skiftes på hver dag. Legg ikke bomull nærmest såret, den kan sette seg fast i såret.
Når det blir infeksjon i såretDersom det blir infeksjon i såret, kommer dette vanligvis til i løpet av 2-3 dager. En begynnende sårinfeksjon gir økende smerter, hevelser, rødhet og pussansamlinger i sårområdet. Hvis såret er hissig rødt med skarpe avgrensede kanter og man har feber, kan det i verste fall være en streptokokkinfeksjon. Lege bør da kontaktes. Ved en lett sårinfeksjon må såret vaskes med desinfiserende væske og behandles med reseptfri antibiotikasalve eller tilsvarende pudder i noen dager, og dekkes med kompress. Hvis betennelsen ikke bedres, bør lege kontaktes.
StivkrampesprøyteDen beste måten å forebygge stivkrampe på er å gjøre såret nøye rent. I tillegg kan det være aktuelt å gi deg påfyll av stivkrampevaksine. Om du trenger stivkrampevaksine, kommer an på hvor lenge det er siden du fikk forrige vaksine, og hvor forurenset såret ditt er. Skal du langveis på ferie er det anbefalt å sjekke om du bør ta en vaksine mot stivkrampe på forhånd.
Fjerning av stingeneStingene fjernes når såret er grodd, som regel etter 7-8 dager. Arret blir ofte penest hvis stingene tas tidlig, og sting i ansiktet fjernes derfor så tidlig som mulig (gjerne etter 3-5 dager). Etter at stingene er tatt, kan det være aktuelt å bruke sårteip noen dager for å hindre at såret skal gå opp igjen. Hvis det dreier seg om et stort sår med mye drag i, må stingene ofte stå 10-14 dager.
BrannsårSommertid er grilltid og det kan lett oppstå en liten brannskade. Det aller viktigste er da å avkjøle det brannskadde området!
Hud som utsettes for brannskade må kjøles ned i minst en halv time. Vannet behøver ikke være iskaldt, men en god del kaldere enn kroppstemperaturen. En slik nedkjøling reduserer skadeomfanget betydelig. På apoteket kan man også kjøpe en brannspray som kan brukes til å kjøle ned små hudområder hvis man ikke har vann tilgjengelig. Kontakt lege ved brannskader som gir blemmer eller ødeleggelse av hud.