Å få fremmedlegemer i kroppen er vanlig, men det finnes mange myter rundt temaet.
Er det slik at et lite glasskår kan føres med blodet rundt omkring i kroppen din, snitte litt her og der, og plutselig blør du ihjel?
– Nei. Om et glasskår skal gå inn i en vene vil den skjære opp åren, og den vil ikke kunne gå noe særlig videre i kroppen, opplyser Hans Thorbjørn Rydningen, som arbeider som klinikksjef og hjerte-, lunge- og karkirurg ved LHL-klinikkene og Lommelegens ekspert på hjerte- og karsykdommer.
Hvis du eksempelvis trakker på et glasskår, kan det ikke vandre noen vei.
– Det er overhodet ikke fysisk mulig. Den ligger innkapslet i hud, underhud eller muskler, forklarer Brynjulf Barexstein, allmennlege og Lommelegens sjefsvarlege.
LES OGSÅ: Plaster eller ikke?

Fremmedlegemer kan forårsake infeksjoner
Fremmedlegemer er sjelden ren og kan lett forårsake infeksjon. Hvis bitene ikke kommer lett ut, bør du søke medisinsk hjelp som lege eller legevakt.
– Det vanlige er å operere det ut med én gang. Man gjør en klinisk undersøkelse og identifiserer inngangsporten til glasset, men det er ikke alltid man klarer å fjerne alt. Det er alltid en risiko for at det etterlates noe, sier Rydningen.
Da kan det oppstå betennelse i området, en såkalt fremmedlegemereaksjon.
– Stort sett vil kroppen støte ut fremmedlegemer av seg selv ved at det blir betennelse, og så kommer det ut - med mindre det står kilt fast mellom bein og sene, forklarer han.
Generelle råd ved ulike sårskader
Symptomer på at du har fremmedlegemer i kroppen
Hvis du ikke får fjernet alt av glassbiter fra huden, vil du antakelig merke det i ettertid.
– Hvis du har et sår som tilsynelatende gror, men stadig får infeksjon, kan det skyldes at det er fremmedlegemer i kroppen. Du kan få smerter i såret når du trør, det er også et tegn, sier Rydningen.
Det kan være vanskelig å finne fremmedlegemer ved røntgen, men et glasskår vil kunne synes på ultralyd. I ettertid kan være vanskelig både og finne og operere fremmedlegeme ut, fordi glassbiten kan ligge dypere enn hva man først antar.
– Glasskår gir mindre reaksjoner enn en flis. Kroppen reagerer nemlig kraftigere på biologisk materiale, forteller Rydningen.
LES OGSÅ: Infeksjon i sår

Farlig å svelge glassbit?
Noen ganger hender det at man blir utsatt for mindre glassbiter i forbindelse med matlaging.
En av Lommelegens lesere lurer på om det er noen symptom som man bør være obs på, som kan være en pekepinn på at man har fått i seg glassbiter.
– Det er ingen grunn til bekymring. Det er god plass i tarmen til en liten glassbit, og den vil etter alt å dømme komme ut med avføringen igjen uten at man merker det, har Barexstein svart.
Han forteller at teoretisk sett kan en glassbit kanskje lage en liten rift i for eksempel analåpningen dersom den kommer i kontakt med slimhinnene der, men at det er mer sannsynlig at en glassbit vil befinne seg omsluttet av avføring, og passere ut med avføringen uten å gjøre noen skade.
– Det er utrolig hva som kan passere via en tarm, sier Rydningen.
LES OGSÅ: Legevaktens nye telefonnummer: 116117
Dette gjør du hvis du har fått fremmedlegeme i huden
- Bruk pinsett til å fjerne biter av tre eller fiberglass, små glasskår eller andre fremmedlegemer som stikker ut av huden
- Rengjør området grundig med rennende vann, eventuelt såpe og vann, avslutt med å ha på et desinfiserende middel eller alkohol
Mindre eller overflatisk beliggende fremmedlegeme:
- Rengjør området grundig med såpe og vann
- Steriliser en nål ved å holde den i en flamme noen sekunder
- Åpne huden over fremmedlegemet med nålen. Bruk pinsett til å fjerne fremmedlegemet
- Hvis bitene ikke kommer lett ut, bør du søke medisinsk hjelp
(Kilde: Norsk Helseinformatikk)
Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.