Fotvorter og behandling. Hvordan bli kvitt dem?

Fotvorter er vanlig og svært smittsomt. Vortene er ufarlige og vil som oftest forsvinne av seg selv, men det kan ta lang tid.

FOTVORTER på fotsålen er veldig smittsomt. Store fotvorter kan gi plager i forbindelse med gange. Foto: NTB Scanpix
FOTVORTER på fotsålen er veldig smittsomt. Store fotvorter kan gi plager i forbindelse med gange. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vorter er veldig vanlig og forårsakes av humant papilloma-virus (HPV). Det finnes flere forskjellige HPV virus. Fotvorter er forårsaket vanligst av HPV-1. Vorteviruset fører til at hudcellene vokser raskere. Vortene ligger i det øverste hudlaget, overhuden. Der er viruset godt beskyttet fra immunapparatet (1).

HPV-viruset er veldig smittsomt. Vorteviruset finnes overalt og man smittes via direkte hudkontakt og indirekte via gjenstander. Indirekte smitte er vanlig ved fotvorter. Indirekte smitte via gulv i svømmehall eller felles dusj er en sannsynlig smitterute. Vortene smittes ikke ved svømming.

Vanlige forløp til fotvorter

Fotvorter hos barn og ungdom er vanlig, hos to av tre så vil fotvorten forsvinne av seg selv innen to år uten behandling. Tilbakefall er vanlig. Fotvorter hos voksne har et mer kronisk forløp og er svært krevende å behandle (2).

Hvem er mest utsatt

Våt og skadet hud er spesielt sårbar for smitte. Det er noen som er mer sårbare for vorter enn andre. Sårbare grupper er barn og ungdom (12-16 år), de med tendens til atopisk eksem , og personer med immunsvikt. Mange av de som er veldig plaget har ingen kjente risikofaktorer.

Fire vanlige hudtilstander

Symptomer: Hvordan ser fotvorter ut?

Fotvorter kan opptre til alle hudområder på foten, men opptrer vanligst til under foten, på fotsålen. Vortene er små i starten og vil vokse med tiden. De kan være alt fra under en millimeter i størrelse til å danne store felt på mange centimeter. Så store felt er sjeldent.

Fotvorter kan opptre enkeltvis, som en enslig vorte eller så kan flere vorter opptre sammen, som grupperte vorter. Flere vorter sammen kan danne et stort felt med vorter som kalles mosaikk vorter.

Vorter er vanligvis hudfarget, de er velavgrensede mot frisk hud, når man kjenner på dem, er de hardere enn frisk hud og det er en ru overflate. Hvis man ser nærme på vorten, via et håndholdt mikroskop (dermatoskop) vil man kunne se kar i vorten.

Størrelsen og plasseringen av fotvortene er avgjørende fro hvor plagsomme og sjenerende de er. Fotvorter kan medføre betydelige plager med blant annet smerter ved gange.

VORTE I HUDEN: Vorten ligger i overhuden (epidermis). Kar fra lærhuden (dermis) forsyner vorten. Foto: NTB Scanpix
VORTE I HUDEN: Vorten ligger i overhuden (epidermis). Kar fra lærhuden (dermis) forsyner vorten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Diagnose

Diagnosen er vanligvis lett å stille ved undersøkelse. Legen vil se på forandringen, kjenne på den og kanskje undersøke den nærmere med et dermatoskop. Noen ganger vil legen skrape ned vorten for bedre å kunne se karene som er inne i vorten. Hvis legen er usikker vil legen kunne ta en vevsprøve som bil kunne bekrefte diagnosen.

UNDERSØKELSE: Vorter er vanligvis hudfarget, de kjennes harde ut og har en ru overflate. Når man skraper ned den fortykkede huden vil man kunne se små blodkar. Foto: NTB Scanpix.
UNDERSØKELSE: Vorter er vanligvis hudfarget, de kjennes harde ut og har en ru overflate. Når man skraper ned den fortykkede huden vil man kunne se små blodkar. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Andre diagnoser som kan ligne fotvorter

Det finnes flere tilstander som kan ligne fotvorter:

  • Liktorn
  • Hudblødning
  • Seborreisk keratose- talgvorte
  • Lichen planus
  • Hudkreft kan i noen tilfeller ligne vorter i starten. Hvis vorten endrer seg voldsomt eller du er godt voksen og får en vorte er det lurt å kontakte en lege eller hudlege for vurdering.

Behandling Når skal man behandle vorter?

Det er ingen kurerende behandling av vorter. Fotvorter er ofte motstandsdyktige mot behandling og behandlingen av fotvorter er rettet mot å ødelegge vorten. Behandlingen er plagsom og kan oppleves som smertefull. Det er derfor viktig å være klar over at hos barn og ungdom går vortene ofte tilbake av seg selv med tiden, uten noen behandling, før man vurderer å gå videre med behandling. Hvis vortene gir symptomer som for eksempel smerter ved gange og påvirker fysisk aktivitet er det aktuelt å vurdere å behandle.

Behandlingsmålet ved fotvorter er å ødelegge det virusinfiserte vevet, enten ved hjelp av etsning med ulike syrer, eller ved bruk av kulde, varme eller laser.

Hvordan behandle og fjerne fotvorter effektivt hos barn og voksne

Det finnes flere forskjellige alternativer som kan benyttes til behandling både hos barn og voksne. Hjemmebehandling er effektivt og nyttig.

Hjemmebehandling av vorter består i å holde vortemassen nede ved:

  • Nedfiling
  • Bruk av avskjellende midler
  • Syrer

Nedfiling og bruk av avskjellende midler for å holde vorten nede er rimelig og effektiv behandling. Denne behandlingen bør gjennomføres daglig i en lenger periode, gjerne opptil flere uker (3). Etsende midler kjøpes reseptfritt på apoteket og kan benyttes i en periode. Denne behandlingen har som bivirkning at den medfører irritasjon og smerter.

Mer krevende og utbredte vorter kan behandles hos lege. Aktuelle behandlinger er:

  • Frysing av vortevevet med flytende nitrogen
  • Brenning
  • Bruk av mer kraftige etsende midler
  • Laser

Behandlingen hos legen blir ofte mer effektiv hvis vorten på forhånd er godt filt ned.

BEHANDLING av vorter er smertefullt og bør kun utføres om vorten fører til plager. Foto: NTB Scanpix.
BEHANDLING av vorter er smertefullt og bør kun utføres om vorten fører til plager. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Unngå å spre vorter til deg selv eller andre!

Fotvorten(e) er smittsomme så det er viktig å ikke spre vorten lokalt eller til andre hudområder. Viruset kan eksempelvis spre seg via hendene fra fot til ansikt. Virusvorter til ansikt er krevende å behandle siden de fleste av behandlingsmetodene kan medføre skade i huden og arr. Det er derfor viktig å vaske hender etter å ha tatt på vorte, unngå å pille på vortene, ikke dele fotfil med andre. Vorten bør dekkes til ved opphold i fellesarealer.

Unngå å bli smittet av vorter!

Det er noen tiltak du kan gjøre for å unngå å bli smittet av fotvorter. Har du eksem eller en annen hudsykdom er det viktig å behandle huden best mulig slik at det ikke er noen sårdannelse. Skadet hud bør dekkes til. I områder med fellesdusj og/eller badehall er det lurt å bruke badesko.

Virker «kjerringråd»?

Det er endel «kjerringråd» når det gjelder behandling av vorter. Et slikt råd er å bruke bananskall. Det er ingen ting som tyder på at en slik behandling skal ha noen effekt mot vorter. Mange lurer på om de kan klippe av vorten selv. Det er ikke anbefalt å klippe eller skjære i vortene selv. Dette kan føre til skade på frisk hud og føre til blødning og kan gi infeksjon.

LES OGSÅ: Psoriasis

Referanser

Revisjon av Teresa Løvold Berents, hudlege. 10.05.2021

1. Uptodate.com: Cutaneous warts, common plantar and flat warts (lest 20. april 2021)

2. Helsebiblioteket: Pasientinformasjon om vorter (lest 20. april 2021)

3. Cochraine.org: Skin topical treatments skin warts (lest 20. april 2021)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer