Erythema multiforme

Erythema multiforme er et utslett som ser ut som runde blinkskiver og oppstår plutselig. Årsaken er ukjent.

ERYTHEMA MULTIFORME: Flekkene får etter hvert ringer og ser ut som en blinkskive. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
ERYTHEMA MULTIFORME: Flekkene får etter hvert ringer og ser ut som en blinkskive. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Erythema multiforme er et hudutslett som direkte oversatt betyr varierende tilstander med rødhet i hud.

LES OGSÅ: Kontakteksem

Årsaker

Tilstanden erythema multiforme kan utløses av infeksjoner (blant annet herpes simplex, mycoplasma pneumoniae, streptokokker, medisiner (NSAIDs, sulfapreparater, antiepileptika, antibiotika). I over halvparten av tilfellene finner man ikke noen bestemt årsak.

Erythema multiforme er selvbegrensende og går vanligvis spontant over i løpet av 2 uker. I sjeldne tilfeller kan sykdommen komme tilbake - flere ganger, over flere år. Utslettet er ikke smittsomt.

Symptomer ved erythema multiforme

Røde flekker og knuter på håndflatene (se bilde øverst), fotsålene, leggene og underarmene og i ansiktet. Enkelte får kløe i huden og utslettet. En del av flekkene får etter hvert ringer og ser ut som en blinkskive. Av og til kan det være en liten blemme midt i blinkskiven. Noen får blærer inne i munnen. Blærene brister og blir til sår.

LES OGSÅ: De vanligste eksem hos barn (bilder)

UTSLETT PÅ RYGG: En mann med erythema multiforme som er rammet av kraftig utslett på rygg. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
UTSLETT PÅ RYGG: En mann med erythema multiforme som er rammet av kraftig utslett på rygg. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

To ulike typer:

  • Erythema multiforme minor er vanligst. Pasienten har ofte hatt symptomer på en øvre luftveisinfeksjon først. Flekker og knuter er som regel symmetrisk lokalisert til håndflater, fotsåler, legger, underarmer og ansikt. Rundt halvparten av pasientene får også symptomer i slimihinner vanligst er blærer i munnen som kan briste og etterlate sår.
  • Erythema multiforme major har bylledannelse i nese-, munn- og slimhinner i kjønnsorganer. Blemmene brister og det oppstår blodige overflater. Også øyet kan bli angrepet. Pasienten har feber og allmenntilstanden påvirket. Pasienten kan også i tillegg ha noen flekker og sår i huden.

LES OGSÅ: Utslett og sår på penis

Differensialdiagnoser: Kan det være noe annet?

Stevens-Johnsons syndrom er en sykdom som ligner på erythema multiforme, og må utelukkes. Stevens-Johnsons har et alvorlig forløp som krever innleggelse i sykehus. Det gir en kraftig reaksjon som også angriper øynene, munnen og kjønnsorganene. Erythema multiforme (EM), Stevens–Johnson syndrom (SJS) ble tidligere sette på som en og samme tilstand, men er nå delt inn i to ulike sykdommer. (1, 2)

LES OGSÅ: Hånd-, fot- og munnsykdom

Behandling

Kontakt lege.

Eventuelle medisiner du bruker, må vurderes på nytt, og legen vil undersøke om du har en infeksjon som trenger behandling. I et mildt tilfelle er det ikke nødvendig med behandling utover dette; tilstanden vil gå tilbake av seg selv i løpet av 2-3 uker.

  • Allergimedisin: Medisinene er antihistaminer (allergimedisin) som kan hjelpe mot plagsom kløe. Allergitabletter som ikke er søvndyssende, egner seg best hvis kløen er sterkest om dagen.
  • Lidokain salve (bedøvende hudsalve): kan være aktuelt ved smertefulle sår på slimhinner.
  • Steroider: Kan være aktuelt dersom sår i munnslimhinne forhindrer væske og fødeinntak.
  • Henvisning? Hvis tilstanden rammer øyet, bør pasienten vurderes av øyespesialist.

Kilder:

Denne saken ble oppdatert og utvidet i sin helhet av sykepleier E. Lofthus. Kilder ved oppdatering:1) Lvh.no, 2) Helsebiblioteket.no. Artikkelen er basert på kortere sak fra Lommelegen, opprinnelig skrevet av: Skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger, år 2000.