Stadig flere rammes av atopisk eksem, og mange barn har store utfordringer som følge av sykdommen. For de minste er nok den konstante kløen det verste.
- Atopisk eksem er en kronisk, kløende hudsykdom. Både arv og miljø spiller viktige roller. De senere årene har vi sett en økende hyppighet av atopisk eksem. Sykdommen krever daglig behandling, noe som i seg selv er krevende for barnet og familien, sier hudlege og forsker ved Oslo universitetssykehus Teresa Løvold Berents.
Hun driver eksemskolen på Rikshospitalet i Oslo, og møter ofte familier som har store utfordringer i hverdagen på grunn av barnas eksem.
Atopisk eksem rammer hovedsakelig små barn. Rundt 20 prosent av alle barn har sykdommen, og forekomsten har økt de senere år. Hos voksne er forekomsten av atopisk eksem rundt 10 prosent.
LES OGSÅ: Atopisk eksem hos barn

Symptomer på atopisk eksem:
- Tørr og kløende hud. Ofte rødt utslett, og av og til væskende blemmer.
- Eksemet kan opptre både på små og store områder, ogflytter seg med alderen. Kløen kan variere i grad.
Småbarnseksem (0-2 år) ses gjerne som forandringer i ansiktet med røde, små nupper, vannholdige blemmer, væskende sår og sprekker. Etter hvert kan det spre seg til resten av kroppen.
Barneeksem (opp til 12 år) er ofte verst i knehasene og albuebøyen, samt på håndledd og oppå fotryggen. Mange har eksem bare på ett eller to av disse stedene. Eksemet blir stadig tørrere, og klør mye.
Tenåringer og voksne: Også her opptrer eksemet ofte i albuebøyen og knehasene. I tillegg ser man ofte utslett i ansikt, på bryst og hender. Hun den er svært tørr og kløende, og oppleves ofte som tykkere.
Kilde: Apotek1
LES OGSÅ: Seboreisk eksem gir ofte gule skorper.
Atopisk eksem er svært arvelig

Atopisk eksem er svært arvelig. Dersom en eller begge foreldrene har atopisk eksem øker sjansen for at barnet skal utvikle det samme med hele 60-80 prosent. I tillegg kan støv, pollen, dyrehår, forurensning, klima og kosthold være medvirkende årsaker til atopisk eksem. For spedbarn kan infeksjoner og passiv røyking være medvirkende til utvikling av atopisk eksem. Eksemet ses ofte hos personer som lider av astma og allergi, men er ikke i seg selv en allergi.
- Atopisk eksem er ingen allergi. Men pasienter med atopisk eksem, spesielt små barn med atopisk eksem, har økt forekomst av spesielt matvareallergier og pollenallergier i forhold til barn som ikke har atopisk eksem. Barn med atopisk eksem har også en økt forekomst av astma. Hvis man mistenker matvareallergi må dette avklares hos legen ved hjelp av prikktest eller en blodprøve og sykehistorie. Det er svært viktig at en slik undersøkelse og vurdering gjøres før man endrer på kosten, sier Teresa Løvold Berents.
Atopisk eksem opptrer på flere forskjellige deler av kroppen. Noen kan være mest plaget ett eller to steder, andre kan ha det over store deler av kroppen.
- I spedbarnsårene er det vanlig å få eksem i ansiktet, og i strekkesider av armer og ben. I småbarnsalderen er det vanlig med eksem i albuebøy, knehaser, nakke, mens ungdom og voksne ofte får eksem på hode, hender og hals. I alle aldersgrupper er de fleste også plaget med tørr hud, forklarer Berents.

Fuktighetskrem er viktig
Det finnes ingen kur som kan fjerne atopisk eksem for godt. Behandlingen handler derfor om forebygging og lindring. Fuktighetskrem er ekstremt viktig. Bruk en uparfymert, fet krem.
- Fuktighetskrem forebygger utbrudd av eksemet, og fører til mindre bruk av kortisonkremer/salver. Pasienter med atopisk eksem kan reagere på flere forskjellige ytre forhold, se tabell. Terskelen for når man reagerer på forskjellige ytre påvirkninger varierer med henhold til hvor alvorlig eksemet er, om pasienten er i en god eller dårlig fase, sier Berents.
Kulde er en av eksemets fiender, og atopisk eksem forverres ofte når det er kaldt.
- Årsaken til dette er sannsynligvis temperatursvingningene som gjør at huden taper fukt, og eksem forverres, sier Berents.
Derfor er det ekstra viktig med fuktighetskrem og kuldekrem om vinteren. En annen vinterutfordring er at barn med atopisk eksem ofte klør veldig av ull.
- Ullprodukter kan hos noen føre til forverring av eksemet. Hvis det er tilfelle må man unngå ullprodukter. Klær som har vist mindre irritasjon er silkeklær og lyse, myke bomullsplagg. Noen vil tåle å bruke ullprodukter hvis man har bomull under, sier Berents.
LES OGSÅ: Atopisk eksem

Slik kan du forebygge atopisk eksem:
Kosthold: Enkelte matvarer kan forverre atopisk eksem, særlig hos barn. Vær oppmerksom på sjokolade, appelsiner, sure epler, jordbær, tomater og krydder.
Hjemmemiljøet: Sørg for at inneluften ikke er for tørr, særlig om vinteren. Hold soverommet kjølig. Unngå innbo som samler mye støv, for eksempel utstrakt bruk av tepper. Unngå kjæledyr og røyking.
Sol: Virker forebyggende og lindrende på atopisk eksem. Husk solkrem med høy faktor, men la gjerne barna være ute i sola. Solforbrenning vil forverre et eksem.
Klær: Svette kan utløse irritasjon og kløe. Du bør derfor unngå å bruke for varme klær. Ull klør, og det er best å bruke bomullsklær innerst mot huden. Skyll alle klær grundig etter at de er vasket. Bruk uparfymert, allergivennlig vaskemiddel.
Hudpleie: God hudpleie er viktig for å holde eksemet i sjakk. Bad og dusj relativt sjelden, og bruk små mengder såpe. Såpe og sjampo bør ha nøytral pH og være uten parfyme. Gni huden minst mulig, både når du vasker deg og tørker deg. Bruk et mykt håndkle og trykk deg tørr i stedet for å gni deg. Oljebad bør brukes hyppig, gjerne daglig.
Kilder: Lommelegen/Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen
Forebygging er viktig. Husk fuktighetskrem, helst to ganger om dagen, også når huden er inne i en god periode. Men når eksemet er på sitt verste trenger man kortisonbehandling. Mange er skeptiske til kortison, og Løvold Berents mener det ofte er snakk om underbehandling av atopisk eksem. Hun møter mange foreldre på eksemskolen som er redde for å bruke kortison på barna.
– Så å si samtlige av disse foreldrene er skeptiske til bruk av kortisonsalve. Foreldrene har hørt om bivirkninger som tynn hud, og stopp i veksten. De hører fra venner og familie at kortison er farlig. Forskningslitteraturen viser at slike bivirkninger kan komme ved bruk av tabletter som inneholder kortison. Ikke salver og kremer, har hun tidligere uttalt til NRK.
Kortisonkremer kommer i flere styrker, og det er viktig at lege eller spesialist setter opp en kur for barnet. Over tid kan huden bli tynn og skjør ved langvarig bruk av kortison, men disse bivirkningene går over når kuren er over.
- Eksemet behandles med lokal immundempende behandling først og fremst kortisonkremer og kortisonsalver . Noen pasienter kan ha nytte av immundempende kremer som inneholder tacrolimus eller pimecrolimus. Soling har også en eksemdempende effekt hos de fleste med atopisk eksem. Barn med kronisk alvorlig atopisk eksem kan vurderes for behandlingsreiser til sydlige strøk i regi av barneavdelingen, Oslo Universitetssykehus. Noen vil også kunne henvises hudlege til lysbehandling, sier Berents.
LES OGSÅ: Tørr og kløende hud
Vokser det av seg
Eksem er svært slitsomt – aller mest for barnet, men også for foreldrene. En trøst kan være å vite at mange vil vokse det av seg.
En god del barn som får atopisk eksem i spedbarnsår vil vokse det av seg. Spesielt gjelder dette de med et mildt atopisk eksem, det vil si et eksem som ikke er veldig plagsomt. Studier viser at litt over en tredjedel av de som har eksem ved spedbarnsalder fortsatt er plaget av eksemet ved sju års alderen og inn i voksen alder, sier Teresa Løvold Berents.
De minste barna har ofte problemer med å sove på grunn av kløen. Dette sliter både på barn og foreldre. Samtidig er det mye å huske og passe på når det gjelder atopisk eksem. Hudlegen anbefaler foreldre som sliter å søke hjelp – og ikke gi opp.
- Atopisk eksem hos barn påvirker barnets samt familiens livskvalitet. Det er tidkrevende å behandle atopisk eksem og det kreves opplæring for å kunne utføre god eksembehandling. Ikke mist motet. Hvis du tror opplæring kan hjelpe deg i hverdagen kan det være aktuelt å delta på eksemskole ved et av universitetssykehusene, sier Teresa Løvold Berents.
Kilder: Hudlege Teresa Løvold Berents v. Universitetssykehuset i Oslo, Apotek1, eksemskolen.no, NRK
Har du et spørsmål om atopoisk eksem? Send inn ditt spørsmål til allmennlege Brynjulf Barexstein, Lommelegens sjefsvarlege eller til