After – sår i munn

After opptrer som hvite eller grå blemmer eller sår i munnen, på leppen, innside av kinn, ganen eller tunge. Tilstanden er vanlig og helt ufarlig.

AFTER: After gir blemmer og sår i munnen Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
AFTER: After gir blemmer og sår i munnen Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

After – er små, gråhvite sår inne i munnhulen. Medisinsk betegnelse: aftøs stomatitt. Kalles også munnskåld.

Symptomer

After sitter ofte på innsiden av kinnene, leppene, ganen og på tungen. Sårene er ofte røde rundt kanten, og området i midten er hvit eller grålig. Du kan få ett eller flere sår av gangen. Antallet varierer, men er ofte mellom en og tre. Størrelsen på hvert sår er som regel mindre enn 5 millimeter i diameter, men det varierer og noen kan få sår som er større - opp til et par centimeter. Såret dekkes etter hvert av et grågult belegg. Større after kan gi arr.

– After kan ligne på herpes som ofte kalles munnsår eller forkjølelsessår, men det er ikke det samme, sier Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege.

After kan noen ganger være smertefulle, og å spise mat eller å snakke kan forverre smerten. Sårene bør forsvinne av seg selv innen to uker. (3)

LES OGSÅ: Mucoceler og ranula: Blemmer i munnen

Årsak

– After er ufarlige, og smitter ikke. Årsak er ukjent, sier Barexstein.

De fleste får after når de er barn eller tenåringer, og de vil ofte komme tilbake igjen. 15–20 prosent av befolkningen får after.

Mangel på vitamin B12 har vært lansert som en mulig årsak til after, men forsøk med vitamintilskudd har ikke resultert i færre utbrudd hos pasienter med tilbakevendende after, sier Dag Sollesnes Holsen, seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

Risikoen øker dersom du har mangel på jern eller folsyre. De som har cøliaki er også mer utsatt. Skader på innsiden av munnen, for eksempel etter ett bitt, gir også økt risiko for utvikling av et after. (1)

LES OGSÅ: Lipomer – fettkuler i huden

Lommelegens serie om seksuelt overførbare infeksjoner presenteres i samarbeid med Olafia-klinikken og lege Åse Haugstvedt. Herpes er et virus og man antar at 1 av 4 nordmenn er smittet, de fleste av en partner som ikke vet at han eller hun har herpes. Mange har ingen plager, mens andre får blemmer som blir til smertefulle sår på kjønnsorganet. Antivirus-tabletter kan lindre symptomene og forkorte utbruddet. Viruset blir liggende i dvale i kroppen og man kan få tilbakefalls-utbrudd senere. For å få en sikker diagnose må legen ta en prøve fra såret. Vis mer

Unngå dette

– I de fleste tilfelle skyldes after en hypersensitivitet overfor exogene stoffer i mat og drikke. I de tilfellene er det viktig at munnhulens slimlag er mest mulig intakt som en viktig beskyttelsesmekanisme i munnhulen. Det kanskje viktigste rådet er å anvende en tannpasta som ikke inneholder såpe. Natrium lauryl sulfat (SLS) er det vanligste tilsetningsstoffet i tannpasta som gjør at det skummer. SLS forstyrrer munnhulens musinlag og bør derfor unngås ved after, forteller professor Pål Barkvoll, ved oral kirurgi og oral medisin, Universitetet i Oslo.

Det kanskje viktigste rådet er å anvende en tannpasta som ikke inneholder såpe. Pål Barkvoll, professor

Andre tiltak man kan prøve er:

  • Unngå drikke med mye syre, som fruktsaft og brus.
  • Unngå sterkt krydret mat.
  • Pusse tenner og tannkjøtt nøye slik at man unngår infeksjoner.

Når bør man kontakte lege?

  • Hvis man har sår som ikke gror innen et par uker
  • Hvis after gror, men stadig kommer tilbake, bør du kontakte lege
  • Hvis du går ned i vekt uten åpenbar grunn, bør lege kontaktes.
  • Hvis såret blir rødt og smertefullt, det kan være tegn på infeksjon.
    (1,2, 3)

Kan det være noe mer alvorlig?

Kreft på lepper og i munnhulen vil arte seg som lettblødende sår som ikke gror og som vokser over tid. Husk at after er en vanlig tilstand de fleste får en eller flere ganger i livet, mens kreft i munnen er sjeldent. Sår i munnen, som ikke gror, bør derfor undersøkes av lege eller tannlege.

LES MER: Andre årsaker til sår i munn og på leppene

Behandling av after

Behandling av smertefulle after er symptomatisk. Lokale steroider har en dempende effekt, og fører til raskere tilheling, men det er ikke registrert noen munnsalver på det norske markedet, ifølge Holsen.

Pål Barkvoll: Professor i Oral Kirurgi og Oral Medisin
Pål Barkvoll: Professor i Oral Kirurgi og Oral Medisin Vis mer

– Volon A munnsalve, som inneholder steroidet triamcinolon, kan skaffes etter søknad om registreringsfritak til pasienter med stadig gjentatte plager.

Preparater som inneholder hyaluronsyre (blant annet Aftamed) selges reseptfritt på apoteket.

– Disse preparatene «forsegler» aften, og har på denne måten en smertelindrende effekt, men påvirker i liten grad forløpet. Bruk av tannkrem uten innhold av natriumlaurylsulfat, slik som Zendium, kan muligens forkorte forløpet til aftene.

LES OGSÅ: Disse sykdommene kan gi dårlig ånde

Selv om after går over av seg selv, finnes det ifølge Helsebiblioteket smertestillende legemidler som kan påføres munnsårene direkte. Dette kan kjøpes som gel, spray og munnskyllevann. Smertestillende tabletter som ibuprofen og paracetamol er også et alternativ.

MUNNSKOLD: After gir blemmer og sår i munnen, på innside av kinn, ganen eller på tungen. Foto: NTB Scanpix
MUNNSKOLD: After gir blemmer og sår i munnen, på innside av kinn, ganen eller på tungen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvor lenge varer det?

After blir som regel borte av seg selv i løpet av en uke eller to, men større sår tar lengre tid. . After er vanligst hos tenåringer og unge voksne. De forsvinner ofte med alderen

After er vanligst hos tenåringer og unge voksne. De forsvinner ofte med alderen. Ved tilbakevendende after eller hvis det tar mer enn en uke før de gror, bør du oppsøke lege.

Noen er mye plaget med tilbakevendende after

Pasienter som plages med after bør være forsiktige med varme drikker og mat/drikke med høyt innhold av syre.

– After er også en banal tilstand som i de fleste tilfelle ikke krever noen behandling. Har man svært hyppige utbrudd bør det foretas en grundig medisinsk undersøkelse. Har man sår på 1 centimeter i diameter snakker vi om major after, disse er svært smertefulle og bruker lang tid på å gro og vil ofte tilhele med arrdannelse – grundig medisinsk undersøkelse og eventuell behandling med steroider, understreker Barkvoll.

– Hos pasienter med svært store plager kan man vurdere behandling med ulike legemidler, som for eksempel Kolkisin, Dapson og Thalidomid. Dette er behandling som må styres av en spesialist, sier Holsen.

Kontakt allmenntannlege eller fastlege i førsteomgang. Det kan da bli aktuelt med henvisning til lege- eller tannlegespesialist, slik at man kan få egnet behandling.

– Ettersom alvorlige after kan ses i forbindelse med underliggende inflammatorisk tarmsykdom, i forbindelse med den sjeldne tilstanden Behcet syndrom og hos HIV-positive pasienter, kan forskjellig utredning også være aktuelt.

Kilder:

Revisjon 12.10.2020 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilder 1) Helsebiblioteket: After 2) Helsenorge: After (Munnskold) 3) NHS.uk: Mouth ulcers

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer