Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett mellom rumpeballene

Spørsmål

Plages med sviende og kløende utslett som har kommet mellom rumpeballene på ryggsiden. Utslettet er rødt med hvitt senter. Blør og væsker noe, men ikke mye. Har forsøkt å holde det rent og smurt med pyricept for å drepe bakterier, men dette har ikke hjulpet.

Lignende/samme har kommet og gått med noen måneders mellomrom i betydelig mindre omfang tidligere i lang tid, men har aldri vært i nærheten av så omfattende og plagsomt som nå.

Hva kan dette være, og hva kan jeg gjøre for å bli kvitt det, og hindre fra å dukke opp på nytt?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Symptomene du skriver passer ikke typisk med en atopisk eksem.

I første omgang ville jeg vurdert to årsaker som sannsynlig.

1. Ved veskene utslett øverst på rumpeballen mot ryggen, er det noen ganger en underliggende tvilling (pilonidal cyste). Det er en betent parti under huden, hvor det ofte danner seg infeksjon.

2. En hudtilstand som kan gi symptomene dine er lichen sclerosus. Det er en tilstand hvor huden blir hvitlig, og det kan danne seg sår.

Så hva bør du gjøre?
I første omgang må man ta stilling til årsak. Du er nødt til å gå innom en lege, og gjerne fastlegen først. Noen ganger kan man ved undersøkelse konkludere om årsak. Ved usikkerhet tas en liten hudprøve som sendes for undersøkelse.

Behandling er forskjellig mellom disse tilstandene. Så ta en sjekk først, så kan man ta stilling til hva som er beste behandlingen. Da være seg kremer, antibiotika tabletter eller annet.

Håper svaret var litt tanker rundt problemet til hjelp!