Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørre flekker på ryggen

Spørsmål

Hei.

Jeg har et par tørre flekker på ryggen, en ca midt på, og en helt nede omtrent ved bukselinningen. De klør bittelittlitt av og til, og har helt vanlig hudfarge. Veldig lite løs/tørr hud som faller av når jeg klør på det. Har fra før fått beskjed om at jeg har intoleranse for melk, katt, hest og metaller. Er sjelden i kontakt med katt/hest, men drikker litt h-melk av og til. Vanlige reaksjoner ved mye melk er kløe og utslett på underarmer. Smører de tørre flekkene i perioder med Betnovat 0,1% krem, men uten noe forbedring. I tillegg har jeg mye kløe på lår og legger, så mye at jeg klør til det blir sår. Har fått Aerius 5 mg allergi-tabletter som jeg tar ved behov, og da blir kløe på bein borte, men flekkene på ryggen er der fortsatt. Den største flekken på ryggen er på størrelse med en 5-kroning. Det er de tørre flekkene på ryggen jeg lurer mest på.Relevante sykdommer/medisiner: Betnovat 0,1% krem (på resept)
Aerius 5 mg (på resept)

Mann, 33 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Jeg tror ikke flekkene på ryggen har noen sammenheng med dine allergier eller kløen ellers på kroppen din. Den mest sannsynlige årsaken til 2 tørre flekker på ryggen som ikke blir bedre av Betnovat er en soppinfeksjon (tinea corporis). Det kalles på folkemunne ringorm. Det er et dårlig ord på en veldig vanlig infeksjon i huden med sopp. Det ser ut som en ringformet tørr hudforandring som flasser på overflaten. Fargen er svært variabel fra å være hudfarge til rød eller brunlig. Dette behandles med en soppkrem (som regel lamisil). Betnovat vil ikke hjelpe mot slikt utslett. Eksem og andre hudtilstander som kan se ut som tørre flekker skulle man forvente ble bedre av betnovat som du har brukt.

Du skriver at du ellers er mye plaget med kløe som blir bedre av Aerius. Den hudtilstanden man tenker på der Aerius vil ha kløstillende effekt er elveblest (urticaria). Det finnes flere ulike typer av elveblest, og plagene kan være langvarig. Man forventer ved elveblest at man får røde kløende vabler i huden. Det er en lang liste av mulige årsaker til elveblest, og man kan faktisk få elvelblest reaksjoner i huden av å klø. Dette kalles dermatografisme. Hvis aerius lindrer kløen er dette noe som er helt ufarlig å ta. Vi anbefaler også på generelt grunnlag at de med kløe bruker en fuktighetskrem daglig (f.eks apobase). Hvis dette problemet blir mer uttalt må man til en legekonsultasjon, da listen over mulige årsaker til kløe er svært lang.

Så hva bør du gjøre?
Det her burde være en svært grei sak å finne ut av

1. Legen din kan ta et lite avskrap fra huden og sende det inn til et laboratorium. Her dyrkes huden for sopp på et kunstig medium. Da får man sikkert svar om det er sopp tilstede der. Legen kan også se på huden under et mikroskop når du er der.

2. Ved usikkerhet kan det være til hjelp å ta en liten hudprøve (biopsi). Dette gir svært ofte svar på årsaken til et utslett.

Hvis du følger rådene over så er jeg sikker på at dere vil finne en løsning på dette problemet. Håper svaret var til hjelp for deg og lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-