Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plaget med hudormer

Spørsmål

Hei.
Jeg er en gutt på 19 år som har slitt med huormer og irritert hud i ca fem år, og gjør det fortsatt.

Jeg har nesten aldri kviser, bare sorte hudormer. Jeg har også en veldig irritert hud som fort blir rød, sår og vond. Hudormene forekommer på hals, rundt munn, panne, nese og øverst på kinnene, under øynene. Jeg hadde også endel på skuldrene før, men det er nesten borte.

For å prøve å bli kvitt problemene har jeg prøvd følgende: Basiron, clearasil, md formulations mm. Jeg gikk også på tetralysal i 4 mnd, var effektivt, men blomstret opp igjen med en gang jeg sluttet. Nå bruker jeg avene, både rens og krem, bruker også en peeling scrub. Dette er helt klart de beste produktene jeg har brukt, men er langt ifra fornøyd. Et sundt kosthold er veldig viktig for meg, ettersom jeg trener mye og vil begrense hudormene. Jeg har merket at et sundt kosthold er viktig for at jeg skal ha en noenlunde fin hud. Jeg holder meg unna sukker, hvit mel, fastfood, melkeprodukter o.l. Jeg spiser ofte grønnsaker som brokoli, gulerøtter og blomkål, salat og frukt. Jeg bruker multivitaminer med mye b-vitaminer, omega 3,6,9 og norpha /ren hud/ tabletter. Går også på kalsium og magnesium fordi jeg styrer unna de fleste melkeprodukter. For at huden skal være opptimal må jeg være veldig mye ute, spise sundt og styre unna ALT jeg reagerer på, drikke mye vann, og sove minst 8-9 timer hver natt, bruke rense midler og bli minst mulig svett. Nok søvn er det som hjelper mest, men det er sjelden at jeg får sovet så mye når jeg trener, jobber og går på skole. Har vært hos en hudlege før, der fikk jeg beskjed om å styre unna melk og bruke rens, da skulle nok alt bli bra. Den gang ei.

Så jeg begynner rett og slett å bli skikkelig lei hudormene, som er både stygge og ikke minst vonde. Må barbere meg (maskin) annenhver dag, og dette er ikke godt og da blir jeg enda mer sår.

Så det jeg lurer på er om jeg noen gang kommer til å bli kvitt disse problemene? Sliter som sagt veldig lite med kviser, så jeg lurer på om det fins noen metoder direkte mot hudormer? Er det noe jeg burde styre helt unna? For jeg må innrømme at jeg er som alle andre og er veldig glad i sjokolade, godteri og andre ting som jeg ikke burde spise. (klarer faktisk å la være å drikke brus) Fins det noen vitaminer jeg burde ta? (i tilegg til de jeg allerede tar)

Håper virkelig det går ann å bli kvitt dette. Liker ikke å være ute blandt folk i perioder jeg har veldig mye, hater å bli tatt i ansiktet og det er vondt.

Tusen takk på forhånd!

Relevante sykdommer/medisiner: hR hatt astma og alergi mot tørt gress når jeg var liten

Mann, 19 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet dit. Hudormer ledsager ofte kviseproblemer. Hos deg nå skjønner jeg at det er hudormer, og ikke kviser som er hovedproblemet for øyeblikket. Hudormer (eller komedoner) er talg og hornsubstans som tilstopper utførselsgangene fra talgkjertlene. De kan ses som hvite nupper (whiteheads) eller sorte prikker (blackheads).

listen over tidligere behandling er jeg litt overrasket over at du ikke har brukt et A-vitamin syre preparat. Disse er trolig den beste for å behandle og forebygge dannelse av hudormer. Tretinoin er keratolytisk. Det vil si at den løser opp de tilstoppede talgkjertlene. Denne fås kun på resept som Aberela (koster under 100 kroner tuben). Den kan irritere litt i starten, men huden venner seg til den etter hvert. Et alternativ hvis du blir veldig irritert er Differin. Det kan kombineres med både Avene, Basiron (hvis du får mer kviser) og scrub. Vask eller pads med glykolsyre eller salicylsyre kan også hjelpe. En annen ting du kan forsøke er Nivea Visage Clear-up Strips. Verdt et forsøk.

Jeg tror behandlingen over vil hjelpe bra for deg. Hvis du ikke kommer i mål med behandlingen over kan legen din vurdere å gi deg tablettbehandling mot kviser (tetracycliner). Dette har også en gunstig effekt mot hudormer. Det bør uansett alltid kombineres med kremene over. Når man er ferdig med tetracyclin kuren må man fortsette med kremer som vedlikehold. Plagene med hudormer og kviser pleier å bli bedre av seg selv etterhvert som man passerer 20.

Jeg ser at du legger om mye av kosthold og livet ditt for å forebygge kviser. Vi vet at melkeprodukter kan ha en viss betydning for kvisedannelse. Vi anbefaler generelt ikke at man endrer kosthold for å behandle kviser. Med annen behandling tror jeg ikke det er nødvendig.

Håper svaret var til hjelp og ønsker deg lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-