Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kraftig myggstikk, eller flått?

Spørsmål

Hei

I helgen var jeg i Stavern og fikk mange myggestikk. Alle har klødd veldig og vært litt "agressive", men et stikk på baksiden av låret er ekstra ille. Kan jeg ha blitt allergisk (vil jeg da eventuelt også være allergisk mot vepsestikk?)? Og er det i tilfelle noe jeg bør gjøre noe med? Eller kan det være flått? Jeg har vært i fin form, så har ikke fått noen andre plager. Jeg skal tilbringe sommeren på denne hytta, så får litt angst av å se sånn ut etter en natt ;-) Hvis det er allergi, er det noe man kan ta for å forebygge?

Takk :-)

Svar

Hei.

Det er klart mulig at ett myggstikk kan bli hissigere enn de andre, og jeg tror ikke du har utviklet noen allergi for myggstikk pga det. Da hadde du nok hatt kraftige reaksjoner på samtlige myggstikk.
Et godt råd er å smøre på litt hydrokortisonkrem. Det setter ned på kløe og varme og hevelse.
Hvis man klør mye på stikk, kan det bli hull i huden, og man kan få infeksjoner i såret via bakterier under neglene osv. Har man mistanke om det, f.eks. ved et væskende sår der bittet var, så er antibiotikasalve, f.eks. Bacimycin et godt råd.

Du spør om du kan ha hatt et flåttbitt. Det kan jeg naturligvis ikke utelukke, men samtidig har jeg jo ingen mulighet for å bekrefte at det er tilfelle. Siden den tanken er tenkt, så får du ihvertfall følge med på huden i det området i noen uker fremover, for å tilse at ikke du utvikler en ring i huden som stadig vokser jevnt i diameter. For det er et symptom på borrelia, som skal behandles med antibiotika. Men det er ikke slik at jeg tenker at du har det, det er kun en føre-var tenking siden du tross alt har blitt bitt av insekt i kystnære strøk.

Et godt tips mot myggbitt er tildekking av huden om kvelden med klær. Og får du et myggbitt i sommer, så kan du tillate deg en ørliten "dært" med hydrokortison på stikket nå og da, kanskje med en gang du får det, så blir de ofte mindre hissige.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-