Hudtransplantasjon, delhud, hudkreft

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne som i slutten av januar fikk fjernet en hudforandring nedenfor mediale malleol på foten. Det ble etterpå gjort utvidet eksisjon med delhudstransplantasjon (tatt fra ytre hofteparti). Etterpå hadde jeg gipslaske på i to uker. På sykehuset sa de at transplantatet hadde tatt 100 %. Det var likevel noe umodent nederst lenge, men nå har også det tilhelet. Det tok i alt fem-seks uker før alt var helt tilhelet, altså uten noe skorper og sår. Jeg har vært sykemeldt, da jeg har et yrke som krever mye gåing, og jeg har ikke kunnet ha på sko som jeg jo må ha på vei til jobben. Inne på jobben kan jeg bruke sandaler, uten rem bak, og unngår dermed kontakt med feltet som er transplantert. Jeg har ellers bra blodsirkulasjon i bena, og er lite plaget med hovenhet. Jeg føler imidlertid at jeg ikke har noe viten om hvor sterkt et slikt delhudstransplantat er, og jeg skal nå tilbake i jobb. Jeg har kjøpt et par vide vinterstøvler, godt foret med loddent for. Jeg har også kjøpt kompresjonsstrømper, kompresjonsklasse 1. Jeg tenker da at en slik strømpe vil forebygge gnissing fra uteskoen? Transplantatet sitter rett nedenfor malleolen, og ikke på selve malleolen, og er ca 4 x 5 cm stort. Det er nå ca. to måneder siden transplantasjonen. Jeg vil anta at styrken vil kunne være betydelig bedre etter for eksempel ett år, men siden det er nå jeg må ta på støvler lurer jeg på : 1) Hvor sterkt er et slikt delhudstransplantat, nå og senere ? 2) Vil det kunne skade det å ha på en slik kompresjonsstrømpe på vei til/ på jobben. Det virker ikke som det vil ligge så mye trykk fra strømpen akkurat på aktuelle område, 3) Ville det kunne skades om jeg skulle bli liggende med trykk mot det fra den andre foten i søvne. ? 4) Har du noen andre råd, nå som jeg skal i gang igjen?

Svar

Delhudstransplantasjon er den vanligste og enkleste måten å lage huddekning etter skader og hudsvulster som fjernes. Hovedproblemet med delhud er at den er svak, den mangler tykkelsen og de sterke kollagene fibrene som ligger i lærhuden og i tillegg inneholder den ikke hudens vedheng, altså hår, svettekjertler og talgkjertler. Dette betyr at det blir en tynn og skjør hud som er tørr og lett danner sprekker og sår. I tillegg trekker delhudstransplantatet seg sammen over tid slik at det som nå er 5*4 cm, om noen år, vil være 2*2cm. Fordelen med dette transplantatet er at det tar veldig legg, dvs overlever i stor grad, og det gir lite sykelighet der det høstes fra.

Når det gjelder dine spørsmål, vil jeg si at når det først er grodd skal du ikke ta så mye hensyn. Du bør unngå fottøy som klemmer på transplantatet, men kompressjonsstrømper er unødvendig dersom du ikke har hevelse i foten, men skadelig er det ikke. Det kan være lurt å smøre med en fet fuktighetskrem for å unngå sprekkdannelse. Klem fra den andre foten når du sover, vil ikke lage sår, og du behøver ikke ha noe mellom bena om natten.

Håper svarene kan være til hjelp.