Brannkopper i ansiktet?

Spørsmål

Har hatt utslett på èn plass i ansiktet siden oktober 2003. Alle ting tyder på at det er brannkopper (impetigo).Hadde en periode oppblussing av utslettet, som endte med sår som etter et par dager ble dekket av en mørkegul/ honninggul skorpe. Også legen jeg har oppsøkt mener at jeg har brannkopper. Har prøvd fucidin, men plagene ble nesten værre. Har også prøvd Diclosil(pencillin)og andre bakteriedrepende salver, uten at utslettet forsvant. Det som holder utslettet i sjakk er salven Flutivate, men straks jeg slutter med den, spretter de væskefylte, små blemmene ut igjen. Utslettet plager meg, og jeg vil så gjerne bli kvitt det, men bakteriene virker svært resistente! Hva anbefales?

Kvinne, 33 år

Svar

Hei!

Det som er merkelig her er at Flutivate som er en kortisonsalve av det svært sterke slaget tar dette utslettet. Da kan det ikke være en bakterieinfeksjon du har i ansiktet - kortisonkremer vil forverre en bakterieinfeksjon. Og det rimer jo; antbiotika virker ikke på utslettet ditt.

Du skal ikke bruke antibiotika på dette utslettet ditt - og du skal oppsøke en hudlege for å få en korrekt diagnose. Du kan bruke sterke kortisonkremer i kortere perioder, men over tid vil huden bli tynn og skjør og du kan få synlige blodårer i underhuden i tillegg, noe som kosmetisk sett ikke er ønskelig. Kanskje utslettet kan kureres med en kombinasjon av kortisonkremer av forskjellig styrke, men en hudlege bør lage et opplegg for dette.

Dessverre kan jeg ikke stille noen diagnose på utslettet ditt over internett, men ut fra det du forteller er jeg veldig sikker på at det ikke er brannkopper.