Blåmerker og hovne ben

Spørsmål

Jeg er mann, 82 år med god helse i forhold til alderen. Er 181 cm høy (var 186) og veier 81 kg. Har hatt stillesittende arbeid (sivilingemniør), men mosjonert jevnlig.

I de siste 10-11 månedene har jeg stadig fått blåmerker (bloduttredelser) på armer og hender (et par ganger også på benene). De kommer plutselig og uten påviselig grunn. Er fra 1cm til 3-4 cm i diameter, mørk blålilla, blekner og forsvinner i løpet av 1-2 uker. Jeg har ikke merket blod i urin eller avføring og blør ikke fra tannkjøttet.

De siste 3-4 årene har jeg vært plaget av hovne ankler. Min almenlege har ikke funnet noen årsak til dette. Jeg bruker nå kompresjonsstrømper for å redusere problemet.

Jeg har et allsidig og godt kosthold, men drikker 2-4 glass rødvin hver dag.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!Stadig blåmerker kan være et utrykk for at blodplatene ikke fungerer optimalt. Har fastlegen tatt noen prøver med tanke på koagulasjon og blodplater? Selv om blodplateverdien er normal, kan funksjonen være nedsatt og av den grunn gi lettere blåmerker. Siden du ikke har andre kliniske tegn på blødning er det ikke utrykk for noen alvorlig defekt. Det er mulig å teste von willenbrandt faktor. Det er en test for funksjonssvikt i blodplatene. Hovne ankler kan være et tegn på hjertesvikt, men det kan også være mange andre årsaker. Har du vært til hjertespesialist og tatt EKKO/ultralyd av hjertet?Det hører med. Ellers kan hevelse skyldes defekte veneklaffer i bena. Det er ikke uvanlig med økende alder. Kompresjonsstrømper er veldig bra forebyggende behandling. Er det tegn til sår, eksem på leggen? Er bena varme og fin hudfarge?Jeg regner med at fastlegen har gått grundig tilverks. Jeg kan ikke se en enkel sammenheng mellom hevelsene og blåmerkene