Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Baby med utslett

Spørsmål

Hei, vår lille gutt på fire mnd har sensitiv hud og får ofte utslett. Tidligere har utslettet gått bort ved bruk av miniderm salve, men nå har han et stygt utslett på kinnet og brystet som ikke går bort og vi ser at han er plaget. Han tar seg ofte til brystet og klør hver sjanse han får, spesielt når han er avkledd. Legger ved bilde. Ser dette ut som eksem? Dette utslettet på kinnet, kan der være herpes utslett? Han har fin allmenntilstand og har ikke hatt feber.

Han har siden fødselen hatt en liten kul/vorte ved øret, den har ikke forandret seg i størelsen. Hva er dette? Kan det være basaliom? Bør den sjekkes? Legger ved bilde.

Hva er dine tanker rundt det å kysse på spesbarn/barn mtp å overføre herpes. Vi har en stor familie og i vår kultur er kyss på kinnet veldig vanlig.

Svar

Hei.

Jeg vil gjerne ta det viktigste først her, og det er at et så lite barn som dette, med et utslett som han plages av, skal definitivt til lege snarlig, for å få en reell vurdering og diagnose, slik at korrekt behandling kan bli iverksatt, og han kan bli kvitt dette. Kun det beste er godt nok for så små barn, dvs at dette ikke er noe dere skal forsøke dere frem med nå med reseptfrie kremer m.v., men få barnet til diagnostikk og behandling.

Ingenting kan sies med sikkerhet når det gjelder å se et utslett kun via fotografier. Men jeg kan tenke litt høyt her, men det er viktig å presisere at dette ikke erstatter en reell vurdering hos lege, jfr ovenfor.

Utslettet på brystet kan se mest ut som atopisk eksem. Det ser ut til å ha et tørt og litt nuppete utseende. Hvis det er det, (hvilket dere skal få barnets lege til å vurdere nå) så skal det behandles med rikelig med fuktighetskrem for å forebygge, olje i badevannet, unngå såpe på kroppen, og når det blusser opp eller er i hissigere faser, skal det behandles raskt og effektivt med kortisonholdige kremer. Den svakeste er hydrokortison, og det bør dere kanskje prøve nå i noen dager før dere kommer dere til lege. Den er reseptfri. Det kan også tenkes at han trenger sterkere reseptpliktige kremer.
Men igjen avhenger dette av om et faktisk er atopisk eksem, eller om det er en annen diagnose. Korrekt diagnose må alltid komme først.

Den lille saken foran øret ser ut fra bildene helt uskyldig ut. Basaliom som du nevner, er ikke noe man ser i den aldersgruppen. Jeg kan gjette på en tilstoppet talgkjertel e.l.

Så til kinnet:

Det kan være et hissig og væskende atopisk eksem, eventuelt sekundærinfisert med bakterier fra negler. Men jeg kan heller ikke utelukke herpes, ut fra at det er blemmer som sitter i en klynge. Det ville vært heller noe sjeldent hos en baby, så denne muligheten og mistanken gjør at jeg vil at dere tar barnet til lege snarlig, for å få en vurdering av om det er herpes.

Kyssing:
Jeg er helt enig med dere i at barn inklusive babyer bør og skal kysses masse! Det er vel vanskelig å tenke seg at noen ikke skulle mene det samme.
Men om man har et aktivt herpesutbrudd på leppen selv, så er det jo absolutt ikke naturlig å kysse barnet akkurat de dagene man eventuelt har et slikt sår, da det kan smitte. Da kan man imidlertid kose og klemme på enhver annen fin måte.

Håper det var greie svar, men som sagt denne gutten skal til lege nå.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-