Antatt herpes på leppa

Spørsmål

Jeg har i 6 år nå fått et eksem/utslett over leppa (området mellom nese og munn), som kommer hver gang jeg blir syk. Det starter med å væske litt, så blir det stramt, rødt og ubehagelig, så kommer det skorper. Er også varmt, så bruker kun mild steroidekrem fordi den smelter ikke som de andre. Når skorpene er på plass, ser det ut som mandelstang (godteri). Det føles som det brenner konstant, og utrolig ubehagelig. Startet som en "hitlerbart", men utvidet seg mer og mer, og kommet over på hele overleppa og litt nedover sidene. Ingen leger finner ut av dette, ender bare med at alle legene i bygget står rundt meg som et spørsmålstegn. Legen tar også og fjerner skorpene med klut og vann, som er utrolig ubehagelig og føles feil. Vann, hard vind og fjerning av skorpene er ubehagelig! Tørr ikke gå ut av døra,derfor jeg spør her. Ingen blemmer. Prøvde engang å ikke bruke NOE på området, men det var det verste smertehelvette jeg har opplevd, og skorpene var helt gule. Det er dette jeg tok bilde av, legger ved bildet. Det andre bildet er med krem nå siste gangen, men kremen endrer ikke skorpene, det har blitt mindre iløpet av tiden. De siste gangene kommer det ikke så mye skorper, og noen ganger har det trukket seg tilbake FØR det har starta å skorpe. En gang jeg var syk, hoppet den over. Så veldig varierende og gir ikke mening! Jeg tror (men vet ikke), at dette skjedde litt etter jeg gav oralsex til en gutt jeg ikke kjente, men vet ikke om det har noe å si. Har ikke forandret kosthold no særlig, spiser regelmessig sunt. Kan vare alt fra 1-7 dager. Mest normalt er ca 2-3 dager. Opplevd at om jeg fjerner skorpene, er det fortsatt rødt under og stramt, så skorpene kommer pånytt helt til det blir borte som en "beskytter"(?), da har det tatt xtra tid. På slutten, kjenner jeg skorpene løsner, det kiler og klør, men deilig følelse for det er ikke stramt ellerno ubehagelig under. Ingen merker.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det er hverken mulig eller forsvarlig å stille diagnoser over nett og kun basert på bilder og din beskrivelse, men det er nesten vanskelig å forestille seg at dette ikke handler om herpes. De gule skorpene på bildet du har vedlagt, er da antatt bakteriell sekundærinfeksjon av herpessårene.

Det som taler i retning av herpes, er:

At det kommer og går, har vart i 6 år nå
Det kommer når du er syk
Det gir sterke smerter og svie
Varigheten, 1-7 dager
Det at det kom like etter oralsex, kan ha vært en smittesituasjon, men det vil aldri bli mulig å konstatere i ettertid, og det har heller ingen praktiske konsekvenser.

Du sier at ingen leger skjønner hva det er. Et herpesutslett er svært lett å kjenne igjen, og enhver lege vil kunne stille den diagnosen. Men hvis du oppsøker lege når det har gått så langt at det bare er et svært felt med gule skorper, slik som på bildet, så ligner jo ikke det herpes lenger, og det kan være derfor at legen dine ikke har sett at det (etter alt å dømme) er herpes.
Du må derfor oppsøke lege med en gang du kjenner det neste gang, før det har gått så langt at det dannes skorper. Da vil det etter alt å dømme være lett for legen din å bekrefte en (antatt) herpesdiagnose.

Det viktige med å få stilt den diagnosen, er følgende:
Der finnes medisiner, anti-virale midler, både i krem- og tablettform, som du i så fall alltid skal ha tilgjengelig hjemme. Disse virker best, og ganske så effektivt, om du starter med det med en gang du merker symptomene komme, altså i så tidlig fase som mulig. Det kan slå tilbake et utbrudd, eller begrense varigheten og omfanget i betydelig grad. Disse får du kun på resept.

Du må IKKE bruke steroidkrem! Det forverrer herpesutslett, og det forverrer bakterielle hudinfeksjoner! Det kan til og med tenkes at du utvikler disse antatte bakterielle sekundærinfeksjonene nettopp ved at du bruker immundempende steroidkremer.
Bruk heller aldri fingre, negler m.v. på sår eller skorper, for du har alltid bakterier på fingre og under negler.

Hovedpoenget her er at du må få bekreftet den antatte herpesdiagnosen ved å la lege se på utslett i så tidlig fase som mulig, og du må da også forklare sykehistorien og "mønsteret" slik du har gjort det her. Det vil kunne ha svært store positive konsekvenser for deg, ved at du får tilgjengelig effektive herpesmedisiner. Du må avtale med legen din at du får komme "på direkten", dvs uten å vente på legetime, for at legen skal kunne få se det i tidlig fase, før skorpene kommer. Ellers vil du jo ikke få vist det til legen i en fase hvor det er lett å stille diagnosen.
For å gjøre en slik avtale med legen din, må du gjerne benytte svaret mitt / infoen her overfor legen din, dvs ta en utskrift og gi til legen, som forklaring på at du trenger en avtale om å få komme til uten ventetid, neste gang utslettet oppstår.

Jeg håper og tror at dette vil løse problemet ditt. Hvis det mot enhver formodning ikke er herpes, så skal legen din henvise deg til en hudlege for videre diagnostikk
Ha det bra og lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-