Knuterosen (Erythema nodosum)

Knuterosen er en form for betennelse i underhudsfettet og kjennetegnes av røde, varme og ømme knuter/kuler på leggene. Kvinner får oftere denne sykdommen enn menn.

KNUTEROSEN: Bildet til venstre viser nyoppståtte ømme, harde, røde knuter i huden. Bildet til høyre er tatt to dager senere, og knutene har allerede blitt blåere. i fargen.  Foto: privat
KNUTEROSEN: Bildet til venstre viser nyoppståtte ømme, harde, røde knuter i huden. Bildet til høyre er tatt to dager senere, og knutene har allerede blitt blåere. i fargen. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Knuterosen har den medisinske betegnelsen Erythema nodosum. Det er en inflammatorisk hudtilstand med betennelse av fettcellene i underhudsfettet (pannikulitt).

– Betennelsen fører til røde, ømme noduli (klumper) eller hevelser, som vanligvis forekommer på skinnleggene. Disse noduli kan variere i størrelse, men er ofte symmetriske, har Katarina Zak Stangeland, hudlege ved Aleris Stavanger, tidligere sagt til Lommelegen.

Knuterosen opptrer hyppigst blant personer i alderen 20-30 år, men kan oppstå i alle aldersgrupper.

HUDLEGE: Katarina Zak Stangeland er hudlege ved Aleris Stavanger.  Foto: Aleris
HUDLEGE: Katarina Zak Stangeland er hudlege ved Aleris Stavanger. Foto: Aleris Vis mer

Knuterosen er ikke det samme som rosen (erysipelas) selv om sykdommene har flere likhetstrekk.

– Tilstanden er fire til seks ganger vanligere hos kvinner enn menn. Ifølge studier vil cirka 1-5 av 100 000 personer utvikle erythema nodosum per år, statistisk sett, har Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo hudlegesenter tidligere fortalt Lommelegen.

Forløpet til knuterosen

En vanlig utvikling av knuterosen er:

  • Uke 1: Utvikling av ømme, harde, røde og smertefulle knuter på fremsiden av begge legger.
  • Uke 2: Knutene blir mykere, og blåere i farge. Noen utvikler nye hudforandringer mens andre tilheles.
  • Uke 3-6: Utslettet trekker seg gradvis tilbake, og etterlater seg ofte et «blåmerke» i huden (erythema contusiformis). Ømhet og smerter vedvarer ofte til knutene er gått bort.
SER KNÆRNE DINE SLIK UT? Bilde tatt av mann som har knuterosen på knær. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SER KNÆRNE DINE SLIK UT? Bilde tatt av mann som har knuterosen på knær. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer på knuterosen

Erythema nodosum begynner som regel på samme måte som influensa med feber, slapphet og leddsmerter. Deretter kommer utslettet. Ømme ledd og stivhet er vanlig og ses hos cirka halvpartene. Leddene kan bli røde, hovne og ømme. Mest utsatt er ankler, knær og håndledd, men alle ledd kan affiseres, sier Guldbakke .

I løpet av noen uker vil den akutte betennelsesreaksjonen gå over. I sjeldne tilfeller kan leddstivhet vedvare flere måneder.

Vanlige symtomer:

  • Ømme, harde, røde knuter i huden
  • Knutene opptrer oftest på leggene, men kan også komme på ankler, underarmer og lår
  • Knutene kan varierer fra 1 til 10 cm i diameter
  • Det kan oppstå få eller flere knuter samtidig
  • Etterhvert blir knutene myke og blåere. Til slutt ser de ut som et blåmerke
  • Enkeltstående knuter kan vare i 1-2 uker, men det kan fortsette å komme nye i opptil seks uker.
  • Knutene blir ikke til sår og etterlater vanligvis ikke arr

– Man kan ha flere knuter som er i ulike stadier samtidig. Som regel forsvinner knuterosen av seg selv i løpet av 1-2 måneder, men kan vare lengre hos noen. Sykdommen i seg selv er ikke farlig, men kan være et tegn på alvorlig underliggende sykdom, opplyser Stangeland.

Hvordan er et vanlig forløp med knuterosen?

En vanlig utvikling er:

  • Uke 1: Utvikling av ømme, harde, røde og smertefulle knuter på fremsiden av begge legger.
  • Uke 2: Knutene blir mykere, og blåere i farge. Noen utvikler nye hudforandringer mens andre tilheles.
  • Uke 3-6: Utslettet trekker seg gradvis tilbake, og etterlater seg ofte et ”blåmerke” i huden (erythema contusiformis). Ømhet og smerter vedvarer ofte til knutene er gått bort.

Mulige årsaker til knuterosen

Tilstanden kan skyldes en rekke årsaker.

– Det er mange infeksjoner som kan føre til knuterosen, men i Norge er streptokokker, som ofte gir halsinfeksjon, en vanlig årsak. I 35-50 prosent av tilfellene vet vi ikke hva reaksjonen skyldes. Dette kalles idiopatisk erythema nodosum, forteller Stangeland.

For å sette en slik diagnose, er det viktig å utelukke andre årsaker som:

En sjelden gang kan kreftsykdom være årsaken til knuterosen, og i noen tilfeller skyldes det bruk av medikamenter.

– Det er en lang liste over medisiner som kan utløse knuterosen som bivirkning. Vanligst er såkalte sulfonamider,for eksempel Bactrim, eller andre antibiotika og P-piller, sier Guldbakke.

Slik stilles diagnosen

Hudforandringene ved knuterosen er så typiske at legen vanligvis stiller diagnosen kun ved en undersøkelse av huden.

– Ved usikkerhet tas en hudprøve. Denne prøven sendes til et laboratorium som ser på den under et mikroskop. Det kan bekrefte diagnosen, forklarer Guldbakke.

Hvilke hudprøver som blir tatt avhenger av symptomene til pasienten, og legen vil ofte lete etter en av de utløsende årsakene.

– Nødvendighet av å ta prøver vurderes individuelt, og avhenger av symptomer. Blodprøver med tanke på infeksjon og betennelse, urin og avføringsprøve er aktuelle tester. Et røntgenbilde av lungene vil kunne avdekke forstørrede lymfeknuter, tegn til infeksjon eller sarkoidose, sier Guldbakke.

Behandling av knuterosen

Det finnes ingen helbredende behandling for tilstanden. De fleste blir bra i løpet av 3-4 uker, men hos enkelte vedvarer utslettet i 6-8 uker.

Symptomene kan likevel lindres.

– Noen kan også ha nytte av å heve beina, bruke støttestrømper eller få smertelindring ved hjelp av medisiner, sier Stangeland.

Hvis man vet at knuterosen skyldes en underliggende sykdom, kan man behandle denne.

– I svært uttalte tilfeller vurderer man å gi kortisontabletter, men det er sjelden brukt, sier Guldbakke.

Opprinnelig skrevet 17.03.2017. Revisjon 10.03.2023

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer