Brennkopper

Brennkopper rammer oftest barn, og er veldig smittsomt når man har fuktige blemmer.

BRENNKOPPER: Brennkopper er veldig vanlig blant barn. Foto: NTB Scanpix
BRENNKOPPER: Brennkopper er veldig vanlig blant barn. Foto: NTB ScanpixVis mer

Brennkopper (Impetigo) er en infeksjon i huden forårsaket av to bakterietyper; gule stafylokokker og gruppe A streptokokker. Brennkopper er blant de vanligste hudinfeksjonene hos barn.

Det finnes to ulike typer brennkopper: En blæredannende og en overfladisk type. Den overfladiske varianten er den absolutt hyppigste.

– Den blæredannende typen skyldes spesielle stammer av bakterien gule stafylokokker med spesielle egenskaper. Denne typen er ofte mer omfattende, og krever oftere antibiotika enn den overfladiske, sier Karina Olsen, overlege ved Avdeling for mikrobiologi og smittevern ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Brennkopper oppstår som regel når man har fått en skade, for eksempel et sår i huden. Såret/skaden fungerer som en inngangsport som gir bakterien mulighet til å gå dypere ned i huden og skape en infeksjon.

LES OGSÅ: Cyster kan oppstå overalt - inne i og utenpå kroppen

Symptomer på brennkopper

Inkubasjonstiden er på 4-10 dager, fra man blir smittet til symptomene kommer. Vanlige brennkopper debuterer med små blemmer fra få millimeter til en størrelse på cirka 2 cm.

– Blemmene brister raskt, og det oppstår honninggule skorper på rød bunn. Sårene tørker etter hvert inn.

- Brennkopper kan forekomme hvor som helst på huden, men er hyppigst lokalisert til ansikt, hodebunn og hender, sier Olsen.

Brennkopper: Det er vanlig å få brennkopper i ansiktet. Foto: NTB Scanpix
Brennkopper: Det er vanlig å få brennkopper i ansiktet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blæredannende brennkopper gir blemmer på 0,5-3 cm (eller større). De sprekker etter noen døgn, og etterlater seg en blank flate, oftest på hånden. Bakteriedyrkningsprøve tas ved usikkerhet om diagnosen og før eventuell oppstart av antibiotika.

Behandling for brennkopper

Dersom det er et lett utbrudd med små og få blemmer, vil det være tilstrekkelig å vaske huden med vanlig såpe og vann. Man dekker sårene til med tørre kompresser.

– Eventuelt kan det være nødvendig å gi ytterligere behandling, for eksempel å rense med det antiseptiske middelet Klorhexidin. Man kan i tillegg smøre på antiseptisk krem, for eksempel dibrompropamidin (Brulidine) eller et topikalt antibiotikum (retapamulin), råder Olsen.

Overlege ved Avdeling for mikrobiologi og smittevern ved UNN: Karina Olsen Foto: Privat
Overlege ved Avdeling for mikrobiologi og smittevern ved UNN: Karina Olsen Foto: Privat Vis mer

Dersom utbruddet er større, med bløt form og over større deler av ansiktet eller på hender/armer, kan det bli nødvendig å gi antibiotika i form av tabletter. Da er det viktig å ta en dyrkningsprøve først for å finne ut hvilken bakterie som er årsak til brennkoppene, og derved vil man også få en resistensbestemmelse.

– Det finnes forskjellige typer antibiotika som man kan velge mellom. Kuren varer i 7-10 dager, og man vil raskt merke bedring.

Slik smitter gule stafylokokker

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Forebygge smitte av brennkopper

Brennkopper smitter lett!

Barn under 12 år er spesielt utsatt for å få få brennkopper, da de har mye nærkontakt med andre barn. August og september er høysesong for brennkopper.

– Det er blemmene og innholdet i blemmene som smitter. Når sårene tørker inn blir man mye mindre smittsom, sier Olsen.

Etter å ha startet med behandling i form av klorheksidin og kremer, og skorpene har tørket inn, kan man sende barnet i barnehagen igjen. Men i starten når blemmene er fuktige er man smitteførende, så da bør barnet bli hjemme. De fleste barnehager er flinke til å forebygge smitte. Det er viktig med god håndhygiene, og separate håndklær/engangskluter.

– Det har vært visse stammer av gule stafylokokker med spesielle egenskaper som har ført til at man i perioder har hatt mer brennkopper enn i andre perioder i Norge.

Brennkopp-utslett: Brennkoppene har ofte en gul farge. Foto: NTB Scanpix
Brennkopp-utslett: Brennkoppene har ofte en gul farge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Andre tilstander kan forveksles med brennkopper

Det finnes andre infeksjoner som kan ligne på brennopper. For eksempel Herpes simplex. Andre tilstander so også kan ligne, er barneeksem (atopisk eksem).

Man kan få infeksjon i eksemet som en komplikasjon, og dette kan ligne brennkopper (skorpebelagt og væskende eksem). Infeksjonen forverrer eksemet.

– Legen må være obs på denne tilstanden, noe som gjør at det er nødvendig å ta en dyrkningsprøve og eventuelt gi spesifikk behandling mot infeksjonen i tillegg til eksemet, forklarer Olsen.

Du skal ikke dra av skorpene

Dersom man har brennkopper kan man dusje som vanlig, men ikke pirke på blemmene. Skorpene faller av når de skal falle av.

– Du må absolutt ikke plukke av skorper noe sted, hverken på kropp eller ansikt. Det øker sjansen for arr, og du kan få infeksjoner i de, fordi man vanligvis har bakterier på fingre og under neglen, og du kan spre brennkopper videre på huden på den måten, skriver allmennlege Brynjulf Barexstein i et legesvar.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre lommeleger.

Saken ble oppdatert i sin helhet 30.05.2016

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-