Brennkopper

Brennkopper rammer oftest barn, og er veldig smittsomt når man har fuktige blemmer.

BRENNKOPPER: Brennkopper er veldig vanlig blant barn. Gule skroper som sprer seg, og bobler seg er et tegn på brennkopper. Foto: NTB Scanpix
BRENNKOPPER: Brennkopper er veldig vanlig blant barn. Gule skroper som sprer seg, og bobler seg er et tegn på brennkopper. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Brennkopper kalles impetigo på den medisisnke fagspråket og er en infeksjon i huden. Brennkopper i Norge er blant de vanligste hudinfeksjonene hos barn og unge. Voksne kan også bli smittet, men det er mer uvanlig.

August og september er ofte høysesong for denne sykdommen.

Årsak

Brennkopper blir forårsaket av to bakterietyper; gule stafylokokker og gruppe A streptokokker. Brennkopper oppstår som regel når man har fått en skade, for eksempel et sår i huden. Såret/skaden fungerer som en inngangsport som gir bakterien mulighet til å gå dypere ned i huden og skape en infeksjon.

Symptomer

Det starter gjerne som en liten prikk som vokser og utvikler seg til sår med gule skorper, eventuelt blærer.

- Brennkopper kan forekomme hvor som helst på huden, men er hyppigst lokalisert til ansikt, hodebunn og hender, har Karina Olsen, overlege ved Avdeling for mikrobiologi og smittevern ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, tidligere fortalt til Lommelegen.

– Blemmene brister raskt, og det oppstår honninggule skorper på rød bunn. Sårene tørker etter hvert inn.

Hvilke symptomer du får avhenger også av hvilken type brennkopper du har (Se avsnitt nedenfor om det.) Blæredannende brennkopper gir blemmer på 0,5-3 cm (eller større). De sprekker etter noen døgn, og etterlater seg en blank flate, oftest på hånden.

BRENNKOPPER: Det er ganske vanlig å få brennkopper i ansiktet. Foto: NTB Scanpix
BRENNKOPPER: Det er ganske vanlig å få brennkopper i ansiktet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

To typer brennkopper

Det finnes to ulike typer brennkopper:

  • En blæredannende type. Dette kalles bulløs brennkopper eller impetigo bullosa som skyldes spesielle stammer av gule stafylokokker. I dag er dette den mest vanlige typen brennkopper i Norge, og det er registrert en økning av tilfeller de siste årene. (1)
  • En overfladisk type, også kalt vanlige brennkopper eller impetigo contagiosa. Årsaken kan være både stafylokokker eller A-streptokokker.
    (1)

– Den blæredannende typen krever oftere antibiotika enn den overfladiske, har Karina Olsen, overlege ved Avdeling for mikrobiologi og smittevern ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, tidligere fortalt til Lommelegen.

LES OGSÅ: Cyster kan oppstå overalt - inne i og utenpå kroppen

Slik smitter det

Brennkopper smitter lett! Sykdommen smitter først og fremst ved hudkontakt. Barn under 12 år er spesielt utsatt for å få få brennkopper, da de har mye nærkontakt med andre barn. August og september er høysesong for brennkopper.

– Det er blemmene og innholdet i blemmene som smitter. Når sårene tørker inn blir man mye mindre smittsom, sier Olsen.

Slik smitter gule stafylokokker

Overlege ved Avdeling for mikrobiologi og smittevern ved UNN: Karina Olsen Foto: Privat
Overlege ved Avdeling for mikrobiologi og smittevern ved UNN: Karina Olsen Foto: Privat Vis mer

Inkubasjonstid

Tiden fra man blir smittet til man får symptomer er 4-10 dager.

Behandling for brennkopper

Brennkopper behandles vanligvis med antibiotikasalve. Du trenger resept av lege. Dersom utbruddet er større, med bløt form og over større deler av ansiktet eller på hender/armer, kan det bli nødvendig å gi antibiotika i form av tabletter.

Små, lette utbrudd kan gå tilbake av seg selv hvis du vasker huden med vanlig såpe og vann flere ganger om dagen, og smører med antiseptiske milder. Dette får du kjøpt på apoteket uten resept. Aktuelle midler er: Antiseptisk klorheksidin og bacitracin (Bacimycin salve), antiseptisk dibrompropamidin (Brulidin krem) eller hydrogenperoksid 1% (Microcid krem). (1)

Man dekker sårene til med tørre kompresser.

Forebygge smitte av brennkopper

Hvis noen i hjemmet har brennkopper er generelle hygieniske prinsipper som hyppig håndvask viktig og separate håndklær/engangskluter. Unngå hudkontakt med sårsekret.

Etter å ha startet med behandling i form av klorheksidin og kremer, og skorpene har tørket inn, kan man sende barnet i barnehagen igjen. Men i starten når blemmene er fuktige er man smitteførende, så bør barnet bli hjemme. De fleste barnehager er flinke til å forebygge smitte. Det er viktig med god håndhygiene,

Brennkopp-utslett: Brennkoppene har ofte en gul farge. Foto: NTB Scanpix
Brennkopp-utslett: Brennkoppene har ofte en gul farge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Andre tilstander kan forveksles med brennkopper

Det finnes andre infeksjoner som kan ligne på brennkopper. For eksempel Herpes simplex. Andre tilstander som også kan ligne, er barneeksem (atopisk eksem).

Man kan få infeksjon i eksem og dette kan ligne brennkopper (skorpebelagt og væskende eksem). Infeksjonen forverrer eksemet.

– Legen må være obs på denne tilstanden, noe som gjør at det er nødvendig å ta en dyrkningsprøve og eventuelt gi spesifikk behandling mot infeksjonen i tillegg til eksemet, forklarer Olsen.

Du skal ikke dra av skorpene

Dersom man har brennkopper kan man dusje som vanlig, men ikke pirke på blemmene. Skorpene faller av når de skal falle av.

– Du må absolutt ikke plukke av skorper noe sted, hverken på kropp eller ansikt. Det øker sjansen for arr, og du kan få infeksjoner i de, fordi man vanligvis har bakterier på fingre og under neglen, og du kan spre brennkopper videre på huden på den måten, skriver allmennlege Brynjulf Barexstein i et legesvar.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Teresa Løvold Berents HUDSYKDOMMER
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder:

Revisjon 26.09.2019 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilder ved revisjon: 1) fhi.no

Saken ble oppdatert i sin helhet 30.05.2016