Bleieutslett: Symptomer, årsak og behandling

Hyppig bleieskift er det viktigste du kan gjøre for å motvirke bleieutslett. Slik ser du forskjell på bleieeksem og soppinfeksjon i bleieområdet..

BLEIEUTSLETT: Det er rødt og glatt. Det kan være sammenhengende eller flekkvis. Foto: Usanee Saengsuwanlert/ Shutterstock/ NTB scanpix
BLEIEUTSLETT: Det er rødt og glatt. Det kan være sammenhengende eller flekkvis. Foto: Usanee Saengsuwanlert/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Bleieutslett kalles også bleieeksem eller bleiedermatitt.

Bleieutslett er en samlebetegnelse for utslett i bleieregionen. Vanligvis er årsaken at huden blir irritert på grunn av fuktighet og stoffer i urin og avføring. Huden i området blir sår og rød, men oftest er det mindre uttalt i hudfoldene som ikke er så mye i kontakt med bleien, forteller barnelege Ingebjørg Fagerli.

LES OGSÅ: De vanligste barnesykdommene

Hvorfor får babyen bleieutslett

Ifølge barnelegen er bleieutslett veldig vanlig, og skyldes sjelden allergi.

- Det er som regel en fysisk irritasjon av huden. Hvis barnet har diare, er risikoen for utslett større. Det samme gjelder ved bruk av svært tette bleier og eventuelt plast utenpå, sier Fagerli. Hun legger til at sjeldne bleieskift kan gi utslett.

Helsesøster i Tromsø, Mary Line Mikalsen, møter ofte barn med bleieutslett.
- Vi ser det ofte hos små barn, gjerne de under 6 måneder. Plagene er ofte lette og forbigående, og man kan i de fleste tilfellene selv gjøre noe med plagene, sier Mikalsen.

LES OGSÅ: Bilder: De vanligste barneutslettene

BARNELEGE: Ingebjørg Fagerli Foto: Privat
BARNELEGE: Ingebjørg Fagerli Foto: Privat Vis mer

Symptomer på bleieutslett

Mikalsen forteller at bleieutslett er utslett i bleieområdet.

- Det er rødt og glatt. Det kan være sammenhengende eller flekkvis. Skulle man få utslett der det ikke er bleie, som for eksempel i hudfoldene, kan det tyde på betennelse eller sopp, sier Mikalsen.

Hun anbefaler ikke våtservietter ved bleieutslett når du skal vaske.

- Bytt bleie umiddelbart etter avføring. Gjør reint med vann, eventuelt ha litt olje i vaskevannet. Vi ser mer og mer bruk av våtservietter. Disse kan inneholde ulike tilsetningsstoffer som barnets hud kan reagere ulikt på. Rent vann er derfor det beste, sier Mikalsen.

LES OGSÅ: Atopisk eksem

BYTT OFTE: Det anbefales å bytte bleie hver 2. time ved bleieutslett.  Foto: andriano.cz/ Shutterstock/ NTB scanpix
BYTT OFTE: Det anbefales å bytte bleie hver 2. time ved bleieutslett. Foto: andriano.cz/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Differensialdiagnoser - kan det være noe annet?

Fagerli forteller at utslettet noen ganger kan skyldes barneeksem/atopisk eksem eller seborroisk eksem.

HELSESØSTER: Helsesøster i Tromsø, Mary Line Mikalsen. Foto: Privat
HELSESØSTER: Helsesøster i Tromsø, Mary Line Mikalsen. Foto: Privat Vis mer

- Det hender også at utslettet blir infisert med sopp eller bakterier. Ved soppinfeksjoner blir det mer sammenflytende, også i hudfoldene, skarpere avgrenset, og det kan bli små røde prikker (satelitter) utenfor de markerte områdene. Ved bakterieinfeksjon kan det bli blemmer, sår og skorper, sier hun.

Hvordan behandle bleieutslett?

Er ditt barn plaget med bleieutslett, er det viktigste å bytte bleie ofte nok og eventuelt forsøke en annen bleietype.

Fagerli gir disse rådene ved bleieutslett:

  • Det anbefales å bytte bleie hver 2. time
  • Bruk vann og en mild såpe uten parfyme
  • Unngå å gni huden mye.
  • Det er også viktig å beskytte huden med en god salve som gir en barriere mot fukt og irritanter, for eksempel zinksalve
  • Forsøk også å la huden være bar i perioder
  • Det kan også være aktuelt å bruke en mild kortisonkrem

Når bør man oppsøke lege?

- Hvis utslettet ikke bedres i løpet av noen dager, og spesielt dersom barnets allmenntilstand blir påvirket, bør man oppsøke lege.

Hvis det er mistanke om soppinfeksjon, er det aktuelt å bruke en salve med soppmiddel. Ved bakterieinfeksjoner må barnet ha antibiotika, enten lokalt eller som mikstur, sier Fagerli.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer