Bevar huden fuktig

For folk som er plaget av eksem er det viktig å holde huden fuktig - dette forbygger oppblussing av eksemet. Spesielt om vinteren kan huden lett bli tørr og kløende.

Fuktighetskrem
Huden bør smøres med en uparfymert, pH-nøytral og fet fuktighetskrem så ofte som mulig, minimum morgen og kveld og etter hver vask eller dusj. Du kan med fordel smøre fuktighetskrem over hele kroppen, men aller viktigst er det å smøre den eksemutsatte huden. Fuktighetskrem bør brukes både i perioder med oppbluss av eksemet så vel som i gode faser av sykdommen, og det er en viktig del av den forebyggende eksembehandlingen. Apoteket fører en rekke gode fuktighetskremer, for eksempel Locobase og Apobase. Hvis du er nøye med å bruke fuktighetskrem ofte, vil det kunne bidra til å redusere behovet ditt for medisinske reseptbelagte kremer som kortison.

Karbamidholdige kremer
Disse kremene er effektive, men de vil fremkalle svie hvis de brukes i hudsprekker. Karbamidkrem brukes derfor som langtidsbehandling etter at huden er blitt bra, og behandlingen reduserer faren for nye eksemutbrudd.

Bading og dusjingVann og såpe tørker ut huden, og det er derfor lurt å bade og dusje relativt sjelden. Såpe og sjampo bør være pH-nøytrale og uten parfyme, og brukes i små mengder. Tørk deg ved å trykke huden tørr med et mykt frottéhåndkle, og avslutt med å smøre huden med fuktighetskrem.

Oljebad
Olljebad gir god lindring i perioder når eksemet er under rimelig god kontroll, men det kan virke irriterende ved eksemforverrelser og sår. Bruk en uparfymert badeolje fra apoteket, bad i ca. 15 minutter og smør til slutt huden inn med fuktighetskrem.