After – sår i munn

After opptrer som blemmer eller sår i munnen, på innside av kinn, ganen eller tunge. Tilstanden er vanlig og helt ufarlig.

AFTER: After gir blemmer og sår i munnen Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
AFTER: After gir blemmer og sår i munnen Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

After – er små, gråhvite sår inne i munnhulen. Medisinsk betegnelse: aftøs stomatitt. Kalles også munnskåld.

Symptomer

After sitter ofte på innsiden av kinnene, leppene, ganen og på tungen. Sårene er ofte røde rundt kanten, og du kan få ett eller flere av gangen. Antallet varierer, men er ofte mellom en og tre. Størrelsen på hvert sår varierer fra et par millimeter til et par centimeter. Såret dekkes etter hvert av et grågult belegg.

– After kan ligne på herpes som ofte kalles munnsår eller forkjølelsessår, men det er ikke det samme, sier Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege.

LES OGSÅ: Mucoceler og ranula: Blemmer i munnen

LES OGSÅ:
image: Munnsår: Hva kan være årsaken?

Munnsår: Hva kan være årsaken?

Årsak og smitte

– After er ufarlige, og smitter ikke. Årsak er ukjent, sier Barexstein.

De fleste får after når de er barn eller tenåringer, og de vil ofte komme tilbake igjen. 15–20 prosent av befolkningen får after.

Mangel på vitamin B12 har vært lansert som en mulig årsak til after, men forsøk med vitamintilskudd har ikke resultert i færre utbrudd hos pasienter med tilbakevendende after, sier Dag Sollesnes Holsen, seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

LES OGSÅ: Lipomer – fettkuler i huden

Unngå dette

– I de fleste tilfelle skyldes after en hypersensitivitet overfor exogene stoffer i mat og drikke. I de tilfellene er det viktig at munnhulens slimlag er mest mulig intakt som en viktig beskyttelsesmekanisme i munnhulen. Det kanskje viktigste rådet er å anvende en tannpasta som ikke inneholder såpe. Natrium lauryl sulfat (SLS) er det vanligste tilsetningsstoffet i tannpasta som gjør at det skummer. SLS forstyrrer munnhulens musinlag og bør derfor unngås ved after, forteller professor Pål Barkvoll, ved oral kirurgi og oral medisin, Universitetet i Oslo.

«Det kanskje viktigste rådet er å anvende en tannpasta som ikke inneholder såpe.» Pål Barkvoll, professor

Andre tiltak man kan prøve er:

  • Unngå drikke med mye syre, som fruktsaft og brus.
  • Unngå sterkt krydret mat.
  • Pusse tenner og tannkjøtt nøye slik at man unngår infeksjoner.
Pål Barkvoll: Professor i Oral Kirurgi og Oral Medisin
Pål Barkvoll: Professor i Oral Kirurgi og Oral Medisin Vis mer

Behandling av after

Behandling av smertefulle after er symptomatisk. Lokale steroider har en dempende effekt, og fører til raskere tilheling, men det er ikke registrert noen munnsalver på det norske markedet, ifølge Holsen.

– Volon A munnsalve, som inneholder steroidet triamcinolon, kan skaffes etter søknad om registreringsfritak til pasienter med stadig gjentatte plager.

Preparater som inneholder hyaluronsyre (blant annet Aftamed) selges reseptfritt på apoteket.

– Disse preparatene «forsegler» aften, og har på denne måten en smertelindrende effekt, men påvirker i liten grad forløpet. Bruk av tannkrem uten innhold av natriumlaurylsulfat, slik som Zendium, kan muligens forkorte forløpet til aftene.

LES OGSÅ: Disse sykdommene kan gi dårlig ånde

Selv om after går over av seg selv, finnes det ifølge Helsebiblioteket smertestillende legemidler som kan påføres munnsårene direkte. Dette kan kjøpes som gel, spray og munnskyllevann. Smertestillende tabletter som ibuprofen og paracetamol er også et alternativ.

MUNNSKOLD: After gir blemmer og sår i munnen, på innside av kinn, ganen eller på tungen. Foto: NTB Scanpix
MUNNSKOLD: After gir blemmer og sår i munnen, på innside av kinn, ganen eller på tungen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Noen er mye plaget med tilbakevendende after

Pasienter som plages med after bør være forsiktige med varme drikker og mat/drikke med høyt innhold av syre.

– After er også en banal tilstand som i de fleste tilfelle ikke krever noen behandling. Har man svært hyppige utbrudd bør det foretas en grundig medisinsk undersøkelse. Har man sår på 1 centimeter i diameter snakker vi om major after, disse er svært smertefulle og bruker lang tid på å gro og vil ofte tilhele med arrdannelse – grundig medisinsk undersøkelse og eventuell behandling med steroider, understreker Barkvoll.

– Hos pasienter med svært store plager kan man vurdere behandling med ulike legemidler, som for eksempel Kolkisin, Dapson og Thalidomid. Dette er behandling som må styres av en spesialist, sier Holsen.

Kontakt allmenntannlege eller fastlege i førsteomgang. Det kan da bli aktuelt med henvisning til lege- eller tannlegespesialist, slik at man kan få egnet behandling.

– Ettersom alvorlige after kan ses i forbindelse med underliggende inflammatorisk tarmsykdom, i forbindelse med den sjeldne tilstanden Behcet syndrom og hos HIV-positive pasienter, kan forskjellig utredning også være aktuelt.

Revisjon 10.01.2020 av Elisabeth Lofthus, sykepleier