Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vorter som ikke forsvinner, tross frysebehandling

Spørsmål

Jeg er plaget med vorter på fingrene. Jeg har gjennomgått svært smertefull behandling i ca. 2 år hos fastlegen, som har brukt frysemetoden. Vortene ble litt mindre, men kom tilbake like fort. Vortene er nå store, en ved neglroten som får fingeren min til å ser ut som om den råtner! Alle vortene er kjempesmertefulle hvis jeg kommer bort i noe - det gjør det vanskelig for meg på jobben som sykepleier. Jeg har sluttet å gå til fastlegen med dette problemet, og vortene er bare blitt større, og flere.
Er det smitsomt hvis jeg tar i maten jeg forbereder for familien min? (Lager smuldre deig for eksempel..)
Bør jeg dekke hendene når jeg tar i pasientene?
Jeg har prøvd å bruke salve med vanntett bandasje, men vortene blir fuktige, større, og blir rød i bunnen - infeksjon?
Finnes det håp for meg? Jeg er fortvilet!

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Vorter kan være gjenstridige. De skyldes et ufarlig virus. Problemet er at viruset «gjemmer» seg inne i hudcellen, og ikke oppdages av kroppens immunforsvar lett. En dag vil det bli «oppdaget», og vortene forsvinner da uten behandling. De som setter seg rundt negleroten er blant de vanskeligere å behandle (såkalte periunguale verruca).

2. Du skal ikke engste deg for familien din, og heller ingen grunn å dekke til hendene.

3. Viktigst hos deg er å få behandlet det på en best mulig måte. Frysebehandling er ofte førstevalg. Ved frysing er det viktig å få vekk all fortykket hud først. Det gjøres best med å bløte opp huden i grønnsåpevann, og deretter skrape bort den fortykkede huden. Det kan også gi god smertelindring. Deretter fryser man bunn. Det må ofte gjøres flere ganger.

4. Det finnes mange andre alternativer til frysing. Reseptfritt kan verucid ha god effekt. Hos hudlege finnes det også andre behandlinger slik som canthacure og andre reseptbelagte kremer som kan prøves. Hvis de er tykke er det lurt å få behandling litt "intensivt" i starten med 2-3 ukers mellomrom.

5. Vorter kan i seg selv være litt rød, og det betyr ikke infeksjon. Hvis det er varmt og hovent kan du bruke brulidin krem eller pyrisept en periode.

Dette skaper problem i forhold til jobben din. Hør med fastlegen, eller der du jobber, slik at du får en hudlege til å se på det og gi deg hjelp. Håper svaret var til hjelp!