Vorter på hendene

Spørsmål

Hei!

For to-tre uker siden fikk jeg en nokså plutselig /blomstring/ av vorter på høyre og venstre hånd. Har, og holder på, å behandle dem vha. Verucid. Etter at jeg fikk dette har jeg lest mye om vorter, men har fremdeles ikke funnet svar på hvor langt ned man skal etse vorten for at den /dør/?

Vet du om vanlige vorter på hendene kan gjøre at man får kjønnsvorter, eller er dette et virus om kun kan fåes ved seksuell kontakt?

Stemmer det at det er tre forskjelllige virus som gir vanlige vorter, fotvorter og kjønnsvorter? Kan disse mutere seg til å gi vorter på flere steder enn de opprinnelig ville gjort?
Siden jeg fikk vorter på hendene har jeg febrilsk sjekket om jeg kan ha fått kjønnsvorter, er dette mulig når man i utgangspunktet har vorter på hendene?

Er usikker på hvorfor jeg fikk dette nå, men kan det ha sammenheng med at jeg har tatt Hepatitt B vaksine, slik at immunforsvaret har fokusert på dette, og vorteviruset har /benyttet anledningen/?

Har du anbefalinger på gode og veldig effektive behandlingsmetoder for hver av de tre typer vorter?Relevante sykdommer/medisiner: Har ikke hatt noen form for seksuell kontakt/atferd med andre. Går ikke på medisiner.

Mann, 22 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Vorter er svart vanlige og kan være til frustrasjon. Jeg skjønner du har lest mye om dette. Vorter skyldes et virus som kalles ”human papilloma virus”. Det blir ofte forkortet til HPV virus. Når man først har fått dette viruset i huden ”fester” det seg i de nedre delene av overhuden. Et lite kutt eller fuktig hud kan virke som inngangsport som gjør at man får viruset. Det er ikke slik at det er 1 virus per type vorte. Det er totalt over 100 ulike typer HPV virus, og flere av disse kan gi vorter. Hvilken virus type man har varierer fra person til person. Det er dog forskjellige typer HPV virus som gir kjønnsvorter og vanlige vorter. Kjønnsvorter skyldes som regel HPV type 6, 11, 16 og 18. Disse smittes i all hovedsak ved seksuell kontakt. De vanlige vortene på hender og føtter skyldes som regel HPV type 1, 2, 4, 27 og 57. Det er faktisk ganske vanlig at man er har flere ulike HPV virus typer samtidig. Det er således ingen høyere sannsynlighet at du får kjønnsvorter fordi du har fått vanlige vorter på hendene. Så her kan du nok ta det med ro.

Vi regner med at 7-10% av befolkningen har ”vanlige vorter”. Altså ca. 1/10. Man kan smittes fra en annen person eller indirekte via luftbåren smitte. Svømmebassenger og bad er steder man ofte blir smittet. Når man først har fått et HPV virus et sted på kroppen er det mulig å frakte viruset fra en del av kroppen til et annet. Det betyr ikke at viruset muterer seg, men at det sprer seg fra et området til et annet ved kontakt. Det er ingen forhåndsregler man kan ta for dette. Hendene slik du har det er det vanligste stedet å få vorter på.

Studier har vist at ca. 23% av vorter forsvinner av seg selv innen 2 måneder, 30% innen 3 måneder og 65-78% a seg selv innen 2 år. Det er altså ikke slik at hvis man får vorter, at disse ikke går bort.

Behandling av vorter kan være vanskelig og frustrerende. Vi har per i dag ingen behandling som garanterer 100% at man blir kvitt alle vortene. Den vanligste behandlingsformen er hva man kan kalle ”destruktiv behandling” Det vil si at man forsøker å fjerne vorten ved bruk av frysing, brenning eller legemidler som verrucid. Disse metodene fjerner den synlige vorten. Det fjerner dog ikke vorteviruset. Man har etter behandlingen som regel vorteviruset fremdeles i huden, og det er alltid en risiko for at vortene kan komme tilbake igjen. Mange som kun har noen få vorter velger derfor å vente på at ”kroppen” kurerer problemet av seg selv. Har man mange ønsker de fleste å få hjelp til å bli kvitt eller redusere mengden av disse.

Verrucid som du bruker nå er i utgangspunktet fin behandling for vorter. Det er ikke noen regel for langt ned man skal ”etse” vorten, men man fortsetter til man ikke ser tegn til at det er vorte igjen. Det er ikke meningen å lage store sår i huden. Dette kan ta flere uker/måneder. Mer effektivt er nok frysebehandling. Dette gjør fastleger eller hudleger. Her fryser man vorten med flytende nitrogen som er en svært kald oppløsnig. De fleste må ha flere behandlinger for å bli kvitt vorteplagene. En tredje mulighet er å pensle vorten med Canthacure. Dette er en flytende oppløsning som skaper en blemme under vorten slik at den løsner fra huden. Disse tre alternativene er nok mest brukt i dag. Kommer man ikke til mål med behandlingen over, eller har mange vorter, kan man bruke en krem som heter Aldara (imiquimod). Denne behandlingen er fortsatt ganske ny. Man må bruke denne kremen inntil 16 uker, og rundt 50-70% vil bli kvitt vorteplagene med dette. Denne kremen er ganske kostbar, og garanterer ikke at man blir kvitt plagene.

Jeg kan ikke finne noen rapporter på at hepatitt B vaksinene skal øke risikoen for å få vorter. Det er heller ikke oppført i felleskatalogen som en kjent bivirkning. Jeg tror således ikke det er noen grunn til at du har fått vorter nå. Det er nok en tilfeldighet, og nesten alle mennesker får vorter iløpet av livet sitt.

Hvilken behandling man velger vil avhenge av hvor man har vortene, hvor mange det er og hvor plaget man er av dem. I ditt tilfelle er nok verrucid eller evt. frysebehandling hos lege det mest aktuelle. Hvis dette plager deg veldig ville jeg nok oppsøkt en lege for frysebehandling. Du bør da sørge for å gå til en lege som bruker flytende nitrogen. Det finnes flere fryseapparater som spesielt brukes i almmennpraksis som ikke er veldig effektive.

Kjønnsvorter behandles ganske likt, men noe annerledes enn vanlige vorter. Her er også frysebehandling mye brukt. Man kan pensle kjønnsvorter med et liniment som heter condyline. Aldara kan også brukes. Prinsippet for behandlingen er lik.

Jeg skjønner dette frustrerer deg, men husk at du har 10% av befolkningen med deg med samme problemstilling og vorter er ikke farlige. Legger ved en link under der du kan lese mer. Håper svaret var noe til hjelp!

http://www.dermnetnz.org/viral/viral-warts.html

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-