Vitiligo

Spørsmål

Jeg fikk vitiligo for 4 år siden.
Da fikk jeg 4 flekker i løpet av et år;underlivet,leggen,korsryggen og på kneet. Siden spredde det seg ikke mer.
Nå er jeg redd for at det skal komme mer.Er dette en livsvarig sykdom; sprer det seg hele livet?Jeg har 3 flekker på venstre siden av kroppen,og en på høyre.Er det mulig å opereres?
Kan jeg miste håret, få sukkersyke eller få lavt stoffskifte?
Jeg er livredd!

Relevante sykdommer/medisiner: vitiligo

Kvinne, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Les også en oversiktlig artikkel i Lommelegen, se vedlagt link over.

Kort fortalt er vitiligo sannsynligvis en autoimmun sykdom, hvor kroppens immunforsvar går løs på pigmentcellene i huden og ødelegger disse, og man får hudflekker uten farge.
Årsaken er ukjent.
Der er en genetisk komponent.

Du er redd for at det skal spre seg videre. Det behøver det slett ikke å gjøre, men dette kan man hverken forutsi, eller gjøre noe for å forhindre.
Det er jo ihvertfall veldig bra at det ikke har spredd seg videre siden det kom for 4 år siden, dette kan jo være et godt tegn !

Når det gjelder behandling, er det en viss mulighet å bruke sterke kortisonkremer i første fase av en ny vitiligoflekk.

Såkalt PUVA-behandling hos hudlege har vært forsøkt, det består i å bruke et stoff som heter psoralen, enten som tablett, eller på huden, og kombinere dette med UVA-bestråling.
Jeg har imidlertid ikke hørt om at dette brukes i noen særlig utstrekning i Norge nå, men du kan forhøre deg med hudlege om dette.

Videre går det an å transplantere hud med pigment, til de områder som er rammet, hvis man er så plaget av dette at man virkelig vil la seg operere for dette.

Der er heller ikke noe du kan gjøre for å redusere sjansen for at det brer seg videre, dessverre. Men det er ualminnelig viktig å beskytte seg mot sol.

Når det gjelder din redsel for å få diabetes, hårtap eller lavt stoffskifte, så kan du roe ned dette. Du har antagelig noe økt sjanse statistisk i forhold til personer som ikke har vitiligo, men det er overhengende mest sannsynlig at du ikke får dette !

Ønsker deg lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn