Vedvarende hematom

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 41 år med en aktiv jobb i ett Akuttmottaket. Jeg fikk i påsken ett hematom på forside legg etter å ha slått meg mot en stein. Ca 3 uker senere (22 april) fikk jeg spark mot samme område. Etter det har merket vedvart. De siste 3 ukene har det blitt rødere, er varmt men ikke mer enn litt ømt ved palpasjon. Jeg har hatt fastlege til å se på det, han skrev ut Orudis som hadde null effekt. Har i forrige uke tatt D-dimer for å utelukke DVT. Den var normal. I perioden rundt påske sto jeg to uker på Naproxen, og tar kanskje ett par ganger i mnd Ibux mot menstruasjonssmerter. Står ellers ikke på blodfortynnende. En kollega som er ortoped mente det kunne være en blødninge som vedvarte pga acetylsalisylsyre - men også hun var usikker på hva dette kunne være... Leggen er normal i omkrets sammenlignet med den andre. Nå er jeg litt ivrig etter 1. Få vite hva dette er 2. Bli kvitt det! Det er jo nå snart 3 mnd siden sparkingen, så det burde jo vært borte om det bare var ett hematom. Jeg har ellers vært feberfri og følt meg i normal, frisk form. området er nå ca 7x5 cm stort, rød/brunt på farge, varmt, ikke hovent, heller ett lite søkk i huden, litt ømt ved direkte trykk. Ingen sår i området. Er middels overvektig men ingen vektøkning siste år. Håper virkelig du har noen gode ideer til meg!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. At symptomene kom etter en skade (x2) på samme område er det jo naturlig å tenke at dette var årsaken. Et hematom kan ta lang tid før det blir borte, men 3 måneder høres også for meg noe lenge ut. Ibux, acetylsalisylsyre og naproxen har blodfortynnende effekt, og kan forlenge prosessen noe. Ved hematomer er det også vanlig at huden i området blir mørkere / pigmentert i farge som kan vedvare faktisk 1 år+. Årsaken er avleiring av jern (hemosiderin). Så dette kan i hvert fall forklare rød/brun misfarging av huden.

2. Hva gjelder ømhet skulle man forvente dette er bedre. Plausible årsaker jeg kan tenke på er om det er blitt en betennelse i fettvevet under huden (såkalt traumatisk pannikulitt) som kan forsinke prosessen.

Link: http://emedicalhub.com/panniculitis/

Så hva bør du gjøre?
For å komme nærmere et svar ville jeg foreslått:
A: En kan ta en dyp biopsi (som må inkludere fettvev). En ortoped gjør ofte dette. Blir et par sting, men får da en vevsprøve som kan undersøkes hos en patolog.
B: Hvis du er noe hoven i benet, vil en kompresjonsstrømpe være tilrådelig.
C: Ellers unngå blodfortynnende og orudis gel. Hudmessig kan en krem med karbamid være bra, men løser nok ikke dyperliggende forandringer.

Klarer ikke gi sikrere svar, men håper dette var til nytte!

Har du spørsmål om HUDSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Kjetil Guldbakke HUDSYKDOMMER
Pris fra 259,-