Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Varme og rødhet i ansiktet. Bivirkning av Metformin?

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 28år , litt overvektig pg har diabetes 2. Tar metformin 500mg og victoza daglig, ingen andre medisiner. Er desverre litt plaget med varm og rødhet i ansiktet. Blir ofte "rød" i ansiktet bare jeg sitter inne og har det litt varmt i rommet. Merker jeg er varm i ansiktet nå når jeg skriver, men resten av kroppen har det litt kjølig. Blir også rød og varm når jeg er ute. Vet ikke om jeg vil si solbrent men varm og rød der og^^ Så spørsmålet mitt er hvorfor blir jeg rød og varm? Er jeg syk? finst der noe medisin/ kremer mot dette?

Kvinne 28
Svar

Hei.


Det først jeg tenker, er at det er mulig at dette er en medisinbivirkning. Metformin kan gi slik rødhet og varme. Derfor bør du i samråd med din lege forsøke deg uten denne en periode, f.eks. en uke eller to, for å se om rødheten forsvinner. Gjør den det, så er jo løsningen å ikke bruke denne igjen, og ingen annen løsning som medisiner eller kremer, slik du spør om.

Victoza kan gi utslett, og jeg vet ikke helt om det du beskriver kan kalles et utslett eller ikke, siden jeg ikke har sett det, men en kan vel ikke helt se bort fra dette heller, så om ikke det forsvinner når du slutter med Metformin, ville jeg nok ha gjort et forsøk med Victoza også.


Hvis ikke det er bivirkninger som er årsaken, så kan en tenke etter andre årsaker. Alle mennesker rødmer som følge av emosjonelle årsaker, det er altså normalt, og det virker via adrenalin, kroppens stresshormon. Men noen mennesker får slike reaksjoner også når det ikke er sterke følelser tilstede. 

Hudsykdommen rosacea kan også gi et rødt utslett i ansiktet. Det finnes det effektive reseptpliktige medisiner mot, både tabletter og kremer.


Jeg tenker at for å finne ut hva som er årsaken, så er det mest hensiktsmessig å alliere seg med fastlegen, slik at du kan få hjelp til å trekke konklusjoner, også i forhold til det med å prøve deg uten Metformin en periode, for da må du kanskje trappe opp dosen av din andre diabetesmedisin i en periode, evt bruke noe annet, men det igjen avhenger av hvor godt regulert din diabetes er i utgangspunktet.


Håper at rådene er til nytte. Lykke til.