Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Varme-elveblest

Spørsmål

Hei, får plutselig slike striper ca et par ganger i mnd. Lett hevet ut fra huden, oppstår plutselig og forsvinner etter ca 30 min. Kan se ut som om en samling av småkuler på en måte som heves ut fra huden. Kraftig røde i fargen. Klør ekstremt rett før de kommer og mens det står på. Kommer typisk på arm/ben/rygg, uavhengig av klær jeg har på eller ikke. Kjennes varmere enn resten av huden når jeg tar på de, kan komme en eller flere "striper" på samme sted fra 4-10 cm lange ca 5 mm brede. Kan ikke se sammenheng m noe jeg spiser/smører på huden e.l. Ulike tidspunkt på døgnet- men gjerne midt på dagen. Har ingen kjente sykdommer utover Nikkel-allergi og øregangseksem (kom etter første svangerskap). Eneste er har av rariteter ellers er at jeg i blant kan klø voldsomt etter dusj. Denne kløen har ikke noe med såpe eller tørrhet i huden å gjøre, kjennes mer ut som om det klør fra "innsiden" under huden - kan det være fine nerver/blodårer som reagerer på varme? Kan bli så lammet av slik kløe at jeg ikke kan kjøre bil før det går over. Bruker ingen medisiner/preparater overhode, og er ellers frisk og normalvektig jente (3 barn). Har hatt disse plagene så lenge jeg kan huske, men begynner nå å lure på hva i all verden dette er. Har ikke klart å Google meg til noe fornuftig, annet enn at jeg ser flere enn meg sliter med kløe etter dusj. Har sunn og fin hud ellers, uten plager av noe slag, så kan ikke helt skjønne dette er allergi/eksem?

Svar

Hei.

Disse strekene du beskriver, og som du har vedlagt bilder av, heter dermografisme. Det er ikke en sykdom i seg selv, men ofte et ledsagende symptom ved elveblest / urticaria. Den røde, hevede streken kommer etter kort tid akkurat der noe har rispet over huden. Vi bruker det ofte som en test / undersøkelsesmetode ved legeundersøkelser. Du kan selv se dette ved at du f.eks. tegner en sirkel eller strek på huden med neglen din e.l., og så kommer streken akkurat der du har rispet.
Dette "stemmer" veldig godt med det du forteller om at du får kraftig kløe etter dusjing. Det er nok ganske sikkert det som heter "fysikalsk urticaria", altså elveblest som utløses av fysiske faktorer. Noen kan reagere på kulde, andre på varme, andre på mekanisk irritasjon av hud m.v.

Det er altså elveblest som forklarer begge tingene du her beskriver.
Når det gjelder behandling, så er ikke det alltid lett. Den beste behandling er utvilsomt å unngå det som utløser symptomene, altså varmt vann for ditt vedkommende. Det er såklart ikke lett å unngå, men har du forsøkt å dusje i såvidt lunkent vann? "Baby"-temperatur, hverken kaldt eller varmt? Det er ikke utenkelig at det er løsningen for ditt vedkommende, så det anbefaler jeg deg å forsøke.

Antihistaminer / "allergitabletter" kan noen ganger hjelp. Da vil jeg i først omgang anbefale deg å bruke det daglig i en litt lengre periode, f.eks. en måned, det kan noen ganger slå det ned.

Dersom ingen av disse rådene virker, synes jeg du skal be fastlegen din om å henvise deg til en hudlege for å få vurdert evt andre behandlingsformer.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-