Utslett

Spørsmål

Hei,
sønnen min på tre år har for ca en måned siden fått plutselige små hudblødninger ved trykk eller friksjon. Dette viser seg som små mørkelilla prikker (på str med en prikk av en kulepenn) som etterhvert blir brune. De går ikke bort med glasstesten. Disse oppsto helt plutselig flere plasser på huden. På hals og rygg er det kun prikker, mens lengre ned på ryggen og øvre lår er det vage rødbrune (myntstore) flekker med prikkene inni. Etterhvert som ukene går ser jeg de på flere og flere plasser. Verst er det rundt bleieområdet (inkl på rompa) hvor han har sikkert 10-12 ulike områder med disse prikkene. Prikkene er så mange at man ikke kan telle dem, men de er altså samlet i klynger. Ingen av områdene har vært hevet fra huden, men siste uken synes jeg å se at de i bleieområdet er ørlite hevet. Da snakker jeg om de rødbrune flekkene, og ikke de prikkete hudblødningene. Det er ikke tørr hud, flasser ikke, klør ikke etc.

Sønnen min er helt frisk og tilsynelatende upåvirket. Han har i vinter hatt mye ulike virusinfeksjoner (øye, hals, host, oppkast) men er frisk nå. Han har ikke mer blåflekker enn andre barn, men blør stadig neseblod (dette gir seg likevel fort).

Jeg fikk tatt prøver av trombocytter (320), hvite blodlegemer og hb (11.8) som alle var normal. Utover dette mener fastlegen vi ikke trenger å gjøre noe, men jeg klarer ikke slå meg til ro med at det plutselig oppstår hudblødninger rundt omkring på kroppen.

1) Har du noen tanker om hva det kan skyldes at huden plutselig reagerer slik?

2) Bør jeg insistere på henvisning til spesialist, og i såfall til hvem? Har lest litt og tenkt på om han burde fått sjekket Henoch schönlein?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Som du sikkert skjønner er det ikke mulig å gi sikre svar uten å ha sett dere, men skal svare så godt jeg kan på generelt grunnlag.

Årsak?
Først må man få avklart årsaken. Det er flere mulige årsaker til små hudblødninger og brune merker ved friksjon og trykk. Vanligst vil være en harmløs tilstand som heter kapilaritt (schamberg) eller en etterfølge av virusinfeksjon. Her kan man få rød-brune flekker i huden, hvor det dannes små punktblødninger sentralt (avblekes ikke ved glasstest). Det kan etterfølge virusinfeksjoner. En bør ta trombocytter (slik dere har gjort), for å utelukke sjeldne tilstander der man får lave verdier. Vaskulitt (betennelse i større blodkar en kapilaritt) kan gi tilsvarende symptomer. Det er dog vanligst på ben symmetrisk. Henoch schonlein er her vanligste årsak hos barn. En annen tilstand vil være urtikaria vaskulitt (en tilstand der man får elveblest forandringer som irriterer blodkar).

Så hva bør dere gjøre?
Listen over er tanker rundt mulige årsaker. Hvis dette vedvarer synes jeg dere bør ses av en spesialist. Jeg synes det er nærliggende å la en hudlege hvor dere bor se på utslettet. Hvis man er usikker på årsak vil man ta en liten biopsi (hudprøve) fra området. En kan godt gjerne for ordens skyld gjenta blodprøver etter en stund med trombocytter og ta en urinprøve. Håper svaret var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn