Utslett ved trykk på huden

Spørsmål

Hei!

Jeg har de siste 6 månedene fått et utslett som kommer over hele kroppen etter/ved trykk. Det klør når det kommer, og forsvinner i løpet av en halvtime/time uten vedvarende trykk. Det ser litt ut som "sovemerker", bare tykkere og stripene er litt opphøyd i huden. Det er mest intenst på hals, underarmer og mage. Det oppstår daglig og blir egentlig bare verre og verre.

Har prøvd alt av antihistaminer (Zyrtec, Aerius osv) uten effekt. Kan også legge til at alt av allergiprøver er negative. Jeg finner selv ingen årsak til utslettet og ser ingen link til hverken mat eller andre allergener. Får samtidig ved utslett også angioødem flere steder på kroppen.

Er dette noe som burde sjekkes hos hudlege eller tolkes dette som ufarlig dermografisme?

(Det er fint om dere ikke offentliggjør bildet)

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Beskrivelsen din passer med trykkelveblest. Det er mest forenlig med urtikaria factitia (en mer uttalt variant av dermografisme med kløe) eller forsinket trykkelveblest (delayed pressure urticaria). Tenk også igjennom om andre fysikalske faktorer som kulde ved dusj, varme etc. kan være en faktor (ift. fysikalske typer urtikaria).

https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-a-g-dermografisme.html

Du skriver at symptomene har vært økende, og over større deler av kroppen. Jeg synes du da bør ses av en hudlege. I første omgang for å bekrefte diagnosen med sikkerhet, og satt opp en plan for behandling for deg.

Håper svaret var til hjelp!