Utslett under forhuden

Spørsmål

Hei. Jeg har i flere år vært plaget med sår under forhud. Det er tatt prøve av utslettet så det er ikke noe vondartet.
Medisinen jeg har fått er en salve som heter Protopic.
Dette kommer og går og er en plage. Kan du fortelle om det er andre måter å bli kvitte dette eller kanskje det er en kronisk lidelse.
Jeg har diabetes på 6. året. Den er matstyrt, bruker 2 metformin 500 mg. for dag.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. I første omgang bør man forsøke konkludere med årsaken. Du skriver du har diabetes. Her ser vi ikke sjelden man får gjentatte betennelser under forhuden. Det er assosiert med dårlig relatert blodsukker og utskillelse i urin. Det betyr ikke at dette er årsaken. Fuktighet, irritasjon og hudtilstander som plasmacellebalanitt, lichen sclerosus og psoriasis kan gi samme symptomer.

2. Jeg synes en hudlege bør se på det. Hvis du har vært hos hudlege før, ta en kontroll der. Ofte kan man si mye ved å kun se på utslettet. Det kan hende du ikke har synlige forandringer på en hudlege time. Kan være lurt å ta et bilde hjemme i periode det er ”verre”. Behov for nye prøver kan vurderes da.

3. Behandlingen vil avhenge av årsaken man konkluderer på. Ved årlig regulert diabetes vil man følge med blodsukkeret ekstra nøye for å normalisere det. Protopic er en salve som ofte brukes. Hvis du ikke har tilstrekkelig effekt av den, finnes det mange andre alternativer (må vurderes av lege). Primært vil man behandle med kremer. I enkelte tilfeller anbefales omskjæring.

Svaret over blir generelt da jeg ikke får sett deg. Håper du følger rådene over.