Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett som forsvinner i løpet av en time: Urticaria /elveblest

Spørsmål

Hei! Jeg vet ikke hvem her inne dette spørsmålet best passer til, så jeg håper du kan hjelpe, evt sende det videre til rett person. Bakgrunn: Jeg har i en periode på ca et år hatt mye svimmelhet (nautisk, gynger mye mot venstre) og utmattelse, i tillegg til komplisert migrene. Jeg har blitt utredet for disse tingene, både hos ØNH og nevrolog. Vestibularisnevritt (utslag på kalorisk prøve, venstre øret). Migrene (med synsaura) har jeg hatt i mange år, men denne har de siste 3 årene utviklet seg med halvsidig nummenhet, og et anfall hvor jeg mistet taleevnen i aurafasen. Har også tatt meg en tur til psykolog for å være sikker på at det ikke "sitter i hodet" mtp svimmelhet og nummenhet. Det er ingen hemmelighet at jeg ble skremt av anfallet hvor jeg mistet taleevnen (men svimmelheten var der før dette skjedde). Så til spørsmålet. Ca når svimmelheten begynte fikk jeg også noe utslettlignende i ansiktet (som jeg ikke har gitt noe oppmerksomhet før nå). Jeg får de kun i ansiktet. De kommer raskt (merker at de kommer ved at det begynner å klø/stikke i huden). Hvis jeg lar de være, så forsvinner de etter en halvtime-time. De er lokalisert rundt øyebryn/hake/overleppa (maks to samtidig, som regel bare en). De kommer i ny og ned (ca 5-10 ganger i måneden). Har ikke klart å finne noen sammenheng mtp mat. Jeg lurer på hva dette kan være, og om det kan ha noen sammenheng med svimmelheten (høres søkt ut, men siden de ankom samtidig, og jeg er møkk lei av å være svimmel så...). Jeg tror selv at det ikke er urtikaria, da jeg har sett en del av det. Andre forslag? Hilsen Frøken Svimmel

Kvinne 32
Svar

Hei.


Det er svært vanskelig å tenke seg noen annen årsak enn urticaria, til et utslett som kommer og forsvinner helt igjen i løpet av så kort tid. Såvidt jeg vet, finnes det knapt noe annet utslett som oppfører seg slik.

Urticaria kan ha en lang rekke årsaker, og selv om man oftest ikke finner årsaken, synes jeg dette skal utredes av hudlege, for å se etter evt bakenforliggende sykdom / årsak. Jeg vet ikke hva det skulle være, men helt teoretisk sett kan en jo tenke at det handler om en bakenforliggende sykdom som også kan gi svimmelheten din, så derfor anbefaler jeg en grundig utredning av hudlege for dette.

Du skriver at dersom du "lar utslettet være", det tolker jeg som at du ikke klør på det eller irriterer det, så forsvinner det. Det betyr kanskje at dersom du ikke lar det være, og klør på det, så blir det verre eller varer lenger?

Isåfall bringer det mistanken inn på det som heter fysikalsk urticaria, altså elveblest utløst av fysiske faktorer som f.eks. mekanisk irritasjon av huden. Forklar akkurat det til legen din, i forbindelse med at jeg nå anbefaler deg å få fastlegen til å henvise deg til hudlege for dette.


Når det gjelder sammenheng mellom ditt sannsynlige urticaria og svimmelheten, så kjenner jeg ikke til noen sykdom som skulle kunne forårsake og forklare begge deler, men aldeles teoretisk kan en ikke se bort fra sammenhenger, da svimmelhet er et uspesifikt symptom som man kan få av en svært lang rekke årsaker og sykdommer.


Håper at disse rådene kan hjelpe deg videre i å finne ut av dette og å finne løsninger. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-