Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett på hånden

Spørsmål

Hei Vår datter Selma (16) reiste denne uken til Australia for 1 års utveksling. Vi rakk ikke å konsultere lege før hun dro, da dette merket kom på hånden bare et par dager før avreise. Hun har ikke vært borti noe som hun vet om. Anelse hva det kan være?

Kvinne 16
Svar

Hei.


Her er mange mulige forklaringer, og jeg kan ikke stille noen sikker diagnose ut fra kun det ene bildet, og uten å vite mer om det, f.eks. hvordan det nå utvikler seg videre. Ofte er det lettere å stille diagnose på hudsykdommer, om en får en historikk / progresjon med i bildet. Så jeg skal gi litt opplysninger om dette, som dere kan videresende til henne, slik at hun kan følge med på dette selv.

Jeg tenker på følgende muligheter: Kan hun ha vært borti noen planter som har gitt en reaksjon i huden, evt i kombinasjon med sollys? Da vil det isåfall forsvinne av seg selv etterhvert. Evt kan hun smøre på noe hydrokortison i noen dager for å se om det demper det.

Et eksem av noe slag er også en mulighet, også det kan behandles med hydrokortison.

Ringorm er en annen mulighet. Det har ingenting med "orm" å gjøre, men er et sopputslett i huden. Det er ufarlig, men om hun vil behandle det, så kan hun forsøke Canesten / klotrimazolkrem, som jeg antar er reseptfritt også i Australia.

Deler av utslettet er ringformet, og dersom denne ringaktige fasongen vokser jevnt i størrelse / diameter, så er det grunn til å tenke at det er borrelia. Det behandles 100% effektivt med antibiotika (penicillin eller doxycyclin). Det er særdeles viktig å behandle en borreliainfeksjon, så dersom utslettet vokser i utstrekning / diameter, jevnt og trutt, så må "tvilen komme tiltalte til gode" på den måte at hvis hun er det minste i tvil om dette, så må hun oppsøke lege der for å få en vurdering. De fleste som får et slikt ringformet utslett ved borrelia, kan ikke huske å ha hatt noen flått, for ofte kan man klø den vekk i søvne e.l., så om hun ikke har observert noen flått der, så er ikke det noe som utelukker borrelia. Utslettet ved borrelia heter erytema migrans, og det er jo da en diagnose som hun kan opplyse en evt australsk lege om, siden det er et internasjonalt ord som også benyttes i Australia. 

Men jeg kan jo avslutte med å si at det ikke ser aldeles typisk ut for borrelia, så egentlig tror jeg ikke det, men altså om det vokser: Oppsøk lege for sikkerhets skyld.


Håper det var nyttig informasjon, som dere kan videreformidle til datteren deres. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-