Utslett på glans penis

Spørsmål

Hei, jeg får hvite prikker og felter på glansen. Dette har jeg hatt i 10 år. Inntil nylig har det kun vært på glansen, men de siste månedene også på huden der den fester under glansen. Prikkene og feltene er helt hvite, de er ikke hudfarget eller bare litt lysere enn hudfarge/glans. Det er alt fra en enkelt liten prikk på 0,5 mm, til «strukkede» områder på 0,5 cm hvor de har gått i hverandre. Det er alltid en liten forhøyning på kanskje 0,5 mm, så man kjenner det med fingertuppen. Det kan gjelde ulike områder fra gang til gang, det er altså ikke ett område som er rammet. Prikkene/områdene vokser utover uten behandling. Min fastlege så på dette for noen år siden, men sa ikke hva det er, ba meg bare bruke Dermovat som jeg bruker på kløende områder i skrittet innimellom. Da forsvinner det gjerne etter 3-4 uker før det dukker opp igjen etter et par måneder, kanskje på et nytt sted. Min fastlege ba meg trappe ned kremen gradvis, men det er lett å glemme når det er borte og man er fornøyd. Jeg trappet ned gradvis for noen år siden, da tok det lenger tid før det kom tilbake, men uansett kom det tilbake. Det ligner ikke vorter, er blomkållignende, Penile papiles eller Lichen sclerosus etter det jeg klarer å tyde på bilder. Det siste er vel mer misfarging i huden enn forhøyning? Det er aldri rødt eller betent rundt det hvite, og det hverken klør, lukter eller svir. Det er aldri kviselignende med åpning, så det kommer ikke ut puss eller noe slikt. Det legges derfor kun merke til ved visuell undersøkning. Finnes det en hestekur for å bli kvitt det en gang for alle? Kjønnssykdom? Smittsomt? Kan det være noe som henger igjen etter at jeg fikk et grønt, illeluktende område på ca 1 cm på glansen som forsvant av seg selv etter et par uker ved reise i Stillehavet for mange år siden? Forøvrig ikke etter sex. Jeg får også røde små sviende sår uten forhøyning, 1 sår pr gang, på skaftet 4-5 ggr pr år, borte etter to-tre dager. En forbindelse? Forslag på behandling på dette? Smittsomt?

Mann 39
Svar

Hei og takkfor bervet ditt. ditt. Innledningsvis ligner beskrivelsen på den hudsyksommen som kalles lichen sclerosus et atroficus, du nevner den jo selv i brevet ditt. Den er ikke helt uvanlig. Man kjenner ikke til årsaken til sykdommen, som kan debutere i alle aldre. Kløe kan forekomme ved denne tilstanden, den begynner ofte nær kroppsåpningene og huden rundt  kan virke litt hårdere enn omgivende hud. Diagnosen stilles ved biposi, dvs. en ørliten hudbit tas ut og sendes til mikroskopisk bedømmelse av patholog. Bildet er ofte helt typisk i mikroskop. 


Lichen sclerosus kan langt på vei holdes i sjakk ved bruk av forskjellige cortisonholdige salver og/eller kremer, som oftest i et nærmere angitt regime. Dermovat er en av de preparatene som kan være aktuelle. Spesialist i hudsykdommer vil diagnostisere og bør følge opp denne tilstanden, og det er viktig at en fagmann følger opp lichen sclerosus. Sykdommen er ikke smittsom og har ikke noe med sex å gjøre. Intensiteten går ofte i bølger og den er i så måte noe uforutsigelig. Har heller ikke noe med det området som forsvant på penis for mange år siden å gjøre, noen utløsende årsak kjennes ikke. Av og til kan det dannes sår som står over tid og da er det spesielt viktig at  hudlegen konsulteres siden slike sår bør det tas prøve av.


Du nevner videre noen små røde sviende sår uten forhøyning som av og til kommer, sannsynligvis også på glans penis. Her kan det være mye å velge mellom, alt fra ukompliserte små eczematøse pletter som kan komme og gå til andre tilstander hvorav det er mange, men at slike små røde områder vil variere med bare dagers intervall er forsåvidt nok ikke spesielt vanlig, har vel neppe noe å gjøre med den først omtalte tilstanden sannsynligvis. 


Rent generelt så blir jo dette bare en resonering om hva ting kan være uten at det er mulig å si noe sikkert om hverken det du beskriver innledningsvis og det siste du forklarer. Diagnosen lichen sclerosus kan man ikke være sikker på før prøve er tatt som ovenfor beskrevet. Em hudlege vil også kunne uttale seg nærmere når han eller hun blir vist de røde områdene som du beskriver mot slutten. God bedring og lykke til !