Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett inni hånden

Spørsmål

Hei. Jeg har fått noe som ligner på utslett i ventsre håndflate som startet som små blemmer og det hsr spredd seg i nesten hele hånda.den andre er helt fin.jeg bruker kortisonsalve men det hjelper bare noen ganger.hva kommer dette av?

Kvinne 35
Svar

Hei.


Hadde vi kunnet snakke om dette, så kunne det vært lettere å komme frem til en presis diagnose, for her er det en del tilleggsopplysninger som kunne vært nyttige å ha, for å komme til riktig diagnose.

Det er tre diagnoser jeg tenker mest på:

1) Kontakteksem

2) Hånd-fot-munnsyke

3) Pustulosis palmaroplantaris


Litt om disse:

1) Kontakteksem. Det lokaliserte og velavgrensede området kan tale i den retning, samt utseendet. Og ytterligere hvis ikke du har utslett noe annet sted. Kan du ha vært i kontakt med noe i den senere tid, som kan ha gitt utslettet? Kjemikalier, hansker, annet? Ny jobb? Det skal isåfall behandles med kortisonkremer.

2) Hånd-fot-munnsyke. Det er en ufarlig smittsom virussykdom som det går mye av nå om vinteren. Det er særdeles vanlig i barnehager. Hvis du har utslett i ganen og under føttene i tillegg, så er det meget sannsynlig. Oftest er det imidlertid mer blemmer enn det du har. Det er en sykdom som ikke behøver eller kan behandles, for den går av seg selv i løpet av få dager. Hvis du jobber i barnehage eller har barnehagebarn, som evt i tillegg har hatt det samme, så øker det sannsynligheten for denne diagnosen.

3) Pustulosis palmaroplantaris. Det er en variant av psoriasis. Så hvis du har psoriasis, øker dette sannsynligheten for at det er dette. Det samme gjelder psoriasis i nær familie. 


Ut fra det ene bildet du har sendt, og uten svar på den ekstrainformasjonen som hadde vært nyttig her, synes jeg muligens det mest ser ut som kontakteksem. Hvis jeg var deg, ville jeg nok forsøkt reseptfri hydrokortisonkrem i første omgang, for det er korrekt behandling for nr 1 og 3, samt unngå sterke håndsåper. Bruker bare helt milde babysåper eller intimsåper. 

Blir det verre eller sprer seg, så må du gå til lege for å få en konkret diagnose, og om du gjør det, så kan du jo absolutt nevne de tre alternativene jeg har nevnt her. Lykke til.