Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett i ansiktet

Spørsmål

En dag jeg barberte meg i dusjen skar jeg meg under nesa, men det blødde ingenting. Da jeg kom ut av dusjen hadde det dannet seg noe som lignet en vannblemme på stedet. Den sprakk lett, og under var det sviende hud (lik under en vanlig blemme). I løpet av et par timer hadde det dannet seg en gul,hard skorpe som lot seg lett pille vekk, og kanten av såret hadde tørr hud. Det gikk ikke over slik jeg antok at det ville, men spredte seg oppover /neseveggen/ og litt på innsiden av neseborene, hele tiden med gul skorpe som minner om størknet snørr (sorry, beste måten å si det på hehe). Sårene svir lett, og de dempes av Bacimycinsalve men etterlater lett rødhet. Etterhvert har det også dukket opp små sårflekker på kinn, og et ellers svært sjeldent munnviksår har flammet opp med samme symptomer.

I og med at det virker som det sprer seg - smitter jeg meg selv på noen måte? Høvelen var/er ren, men hva med hodepute eller lignende?
Og hva kan det være? Kan ikke komme på noen endringer i adferd eller hudprodukter som kan forårsake noen form for allergi e.l.

Mann, 28 år

Svar

Hei!

Det du beskriver er et sviende utslett som kom etter et kutt under nesen som først lignet på en vannblemme. Etterpå har du tilkommet utslett med gul hard skorpe som har spredt seg samt utvikling av munnviksår.

Det høres ut for meg som du har fått et utbrudd av herpes og en sekundær bakteriell infeksjon i huden. Herpesinfeksjoner er vanlige. Mellom 70-90%; av den voksen befolkningen har antistoffer (tegn på at de har blitt smittet) mot dette viruset. De fleste som blir smittet første gang får ingen symptomer, noe som gjør at man kanskje ikke vet at man har dette viruset i kroppen. Hvis man får symptomer ved førstegangsinfeksjon varer dette et par uker. Det er da ikke uvanlig at man også får sår i slimhinner og en generell sykdomsfølelse med feber. Hvis man først er blitt smittet blir viruset i kroppen og kan blusse opp i perioder. Senere utbrudd er vanligvis ikke så kraftige og sitter som regel rundt munn/munnvikene. Det er flere ting som kan utløse et herpesutbrudd. Et lite kutt er faktisk ikke en helt uvanlig årsak. Sollys og stressende perioder kan også være utløsende. Herpesutbrudd begynner vanligvis med herpesblærer (små blemmer) av ulik størrelse som så brister, og sårene dekkes av skorper. Svie i huden er vanlig, og kan være tilstede før man får det typiske utbruddet. Sårene gror i løpet av 7-10 dager.

Det at du har fått så mye gule skorper i huden og blir noe bedre av bacimycin får meg til å tenke at du har fått gule stafylokokker i utbruddet. Dette er en bakterie som er svært vanlig i både nesen og huden. De kan føre til hudinfeksjoner som fører til væskende hudområder med honninggule kruster, vanligvis i ansiktet.

Herpes utbrudd går over av seg selv, men er man mye plaget kan man få behandling. Behandling av herpesinfeksjoner er ved å smøre en krem (Zovirax eller Vectavir) på området så raskt man kjenner igjen symptomene. Ved store utbrudd eller gjentatte plager gir vi noen ganger tablettbehandling (Valtrex). Vi vet at sollys kan utløse munnsår. Har man gjentatte plager bør man beskytte leppene/ansikt ved å bruke en sunblock på leppene og om mulig solfaktor 15 i ansiktet.

Jeg har ikke sett deg, men mistenker at du har fått et herpesutbrudd og en infeksjon i huden med gule stafylokokker (Brennkopper/impetigo). Hvis utbruddet ikke er svært utbredt kan du bruke en antiseptisk krem morgen og kveld så lenge man har sår/skorper. Vi anbefaler da ofte Brulidin krem (fås uten resept). Har du fortsatt store områder med gule kruster bør legen din titte på deg og vurdere om du trenger en antibiotikakur. Det er jo uansett en god ide da du kan få resept på en krem mot herpes. Både herpes og brennkopper er smittsomt for andre. Det er og vanlig at brennkopper sprer seg ved at man smitter andre hudområder på seg selv (f.eks via hendene). Du bør også skifte til en ny og ren barberhøvel.

Legger ved et par linker med noen bilder og mer informasjon. Håper dette var til hjelp!

http://www.dermnetnz.org/viral/herpes-simplex.html
http://www.dermnetnz.org/bacterial/impetigo.html