Utslett hos 4 år gammel gutt

Spørsmål

Hei,

Min sønn på 4 år har i ca ett år fått et periodevis "utslett" som består av pittesmå hudblødninger / petekkier? (bleker ikke ved glasstest). Det begynner gjerne på rompa og sprer seg over uker til hele ryggen, armene og på brystet. Noen er flekkvis, slik at det innenfor ett område er mange titalls små prikker. Jeg har tidligere skrevet til hudlege hos lommelegen som foreslo blant annet kapillarit. Dette synes jeg passer med det vi ser, med unntak av at han får slike små hudblødninger feks hvis han holder dusjstrålen mot huden. I tillegg virker det å være sammenheng med at det blusser opp i forbindelse med øyeinfeksjoner som han til stadighet har (rødt og hovent øye, gjenklistret om morgenen, varte sist på og av i seks uker).

Det skal sies at vi i vår familie lett får det jeg antar kan kalles petekkier. Jeg får det feks i albuen hvis jeg bærer baby-bilstol, i bh-området. Jeg kan også få større hudblødninger som ligner et rutenett av små firkanter (hver firkant litt større enn et fyrstikkhode). Min sønns petekkier / prikker virker litt annerledes, da de kommer periodevis og på hele overkroppen. Med unntav av dusjstrålen virker det å være uavhengig av trykk.

Sønnen min er i frisk og fin form. Foruten øyeinfeksjoner og lette forkjølelser er han veldig sjelden syk. Han er normalt tynn, gjennomsnittlig høy og spiser sunt og gode porsjoner. Vi har vansker med å få i han tilstrekkelig vann/drikke ila dagen.

Har fått tatt blodprøver og legger de ved.

Jeg er veldig bekymret for dette, og ønsker gjerne noen tanker på hva dette kan være - og ikke være. Så også gjerne råd hvis du tenker at dette må utredes videre. Hvilken legespesialist kan være aktuell - hematolog, hud, noen som kan autoimmunitet?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,
Når jeg ser på bilde nummer to i samsvar med historien du forteller, barnets alder og utslettets distribusjon, så tror jeg din sønn har noe veldig uskyldig som kalles pityriasis rosea. Det er varianter av dette utslettet, og en av disse variantene, pityriasis rosea purpura, har ofte petechiae i utslettet. Jeg legger ved en artikkel på engelsk hvor du kan lese om dette. Det er ikke uvanlig at pityriasis kommer med det vi kaller et prodrom, viruslignende symptomer, før utbruddet som stemmer med det du forteller om ham. Jeg synes allikevel at du bør ta sønnen din til en dermatolog etterhvert og se om de er enige.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5480068/#B4

Mvh,
Nina Bryhn, MD

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn