Urtikaria

Spørsmål

Jeg har URTIKARIA med ofte ØDEM som enkelte ganger er meget ubehagelig, og som vanlig kommer uventet, men jeg kjenner det straks det starter.
Har tatt mange blodprøver, men disse har ikke gitt noe klart svar på årsaken eller årsakene.
Er ellers etter min menig i god form, men har litt høyt blodtrykk, men det sier legen ikke er årsaken.
Problemet har nå vart i ca. 1 år - min kone er alvorlig syk - kan det være at immunforsvaret er nedsatt - og at det kan være årsaken?

Mann, 69 år

Svar

Hei!

Urtikaria er en hevelse i underhuden som også kalles elveblest og som gjerne knyttes til allergi. Kommer man i kontakt med et stoff man ikke tåler kan kroppen reagere med å lage slike vabler, urtikaria, elveblest eller neslefeber - navnene er mange.

Imidlertid finnes det også kronisk urtikaria - en tilstand som varer over 6 uker og som man gjerne ikke har noen klar årsak til, det er da en slags ubalanse i immunforsvaret som lager en selvforsterkende tendens til urtikaria. Infeksjoner, medisiner og fødemidler kan eksempelvis utløse en slik ubalanse. Når først «ubalansen» er i kroppen kan en begynne å reagere på vanlige fysiske stimuli som kulde, varme, trykk osv, med samme type hevelse i huden. Årsaken finner man vanligvis ikke i mer enn 20% av tilfellene.

Stress eller høyt blodtrykk gir ikke slike plager.

Dessverre kan det tenkes at du ikke finner årsaken til plagene, men legen din kan likevel gi deg behandling i form av antihistaminer, lysbehandling eller kortison.

Kronisk urtikaria går som regel over av seg selv i løpet av et par år, hvis det kan være en mager trøst.