Tynn i hodebunnen

Spørsmål

jeg er en gutt på 19år som iløpet av det siste halvår er blitt veldig tynn i hodebunnen. noe som jg har hørt kan komme av stort psykisk stress, noe som jeg har hatt i denne periode. og tror ikke det ligger til familien og bli tidlig tynn i håret tidlig heller.
så det jeg lurer på om det er noe det går an og gjøre for og få mer hår igjen eller om det vil bli noe bedre vist det store psykiske stresset forsvinner?

Mann, 19 år

Svar

Hei!

Jeg regner med at du mener at du har blitt tynnere i håret og ikke selv huden i hodebunnen.

Det er helt riktig at stress kan føre til at du mister mer hår. Noen opplever at en kraftig stressende hendelse eller periode kan føre til store mengde håravfall, hår som kommer tilbake igjen på normal måte. Andre årsaker kan være:
- arvelig hårtap / begynnende "skallethet".
- skade av varmepåvirkning, feks kraftig føning eller hårruller.
- sykdommen alopecia areata; en autoimmun lidelse hvor håret faller av i flekker i hodebunnen.
- infeksjoner med sopp.
- stoffskiftelidelser, sukkersyke, Addisons sykdom og andre hormonelle forstyrrelser.
- mangel på jern, sink, magnesium, vitamin A, B og C.
- medikamenter (det finnes en lang rekke medikamenter som kan gi håravfall)

Du og legen din må utrede deg med blodprøver og lokal undersøkelse av hodebunnen for å finne årsaken til håravfallet hvis du mener det er mer enn vanlig. Hvis dere finner en synlig årsak må den om mulig rettes på, men i de fleste tilfeller finner man ikke opplagt forklaring. Hvis det er mulig kan man telle antall tapte hår i løpet av en dag, og under 100 er ikke unormalt. Legen din kan også forsøke å trekke hår fra hodebunnen for å se om hårene løsner mer enn normalt.

Hvis det ser ut til at dette er normal, mannlig håravfall, skal man vanligvis ikke forsøke å behandle dette.

Imidlertid finnes det medikamentell behandling med et stoff kalt Minoxidil/ Regaine som kan påsmøres hodebunnen. Noen andre tabletter mot forstørret prostata, kalt Proscar, brukes i andre land mot hårtap.

Snakk med legen din etter at du er utredet om noe av dette kan være egnet for deg.

Hvis det ser ut til at det psykiske stresset vil gi seg fremover nå vil jeg anbefale at du kun ser an situasjonen og ser om håret normaliserer seg igjen.