Tinea versicolor?

Spørsmål

Hei
Jeg har ett spørsmål angående noen flekker jeg har i huden. De er små, runde og lysebrune, kanskje litt røde. Når jeg tar på de flasser de lett, men det gjør ikke vondt i det hele tatt.
De fleste av disse har jeg på magen, og resten på brystet. Jeg har ett tilsvarene likt merke mellom framsiden av skulderen og halsen, men det er mye større. Det er avlangt og ca på størrelse med en tommel.
Jeg har hatt disse merkene en god stund nå, kanskje rundt ett halvt år - ett år. Jeg mistenker at jeg bare har fått flere og flere.
Jeg har ingen alergier eller sykdommer som jeg vet om. Jeg går heller ikke på noen medisiner.
Det eneste negative jeg har merket med dette er det ikke ser noe pent ut.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Vanligste årsak til plagene du beskriver er en ufarlig tilstand som heter tinea versicolor. Det er en vanlig overfladisk soppinfeksjon, som gir lysebrune og røde flassete flekker i huden. Mindre sannsynlige årsaker er pityriasis rosea, pityriasis lichenoides eller en variant av psoraisis.

https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-t-%C3%98%E2%80%A6-tinea-versicolor.html

Så hva bør du gjøre?
Først må man få stilt en sikker diagnose. Du bør gå innom din fastlege, som får undersøke utslettet. Hvis det er tinea versicolor behandles det enkelt med soppdrepende sjampoer eller en tablett. De andre tilstandene behandles annerledes.

Håper svaret var litt bakgrunnsinformasjon til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-