Synlige blodårer i ansiktet

Spørsmål

Hei.

Eg har ein del overfladiske, synlige blodårer i ansiktet. Sæleg under auga og ved nasepartiet.
Kva skyldast dette og er det truleg at det vil "spre" seg til resten av ansiktet?
Kan det behandlast og kva kostar eventuelt ei slik behandling? (Har høyrt rykter om at laser kan avhjelpe slike problem).
Kven utfører eventuelt ei slik behandling?

Har ingen sjukdommar. Trenar regelmessig og prøver og leve sunt. Einaste medikament eg nyttar er p-pille.

Dette er ikkje eit stort problem, men eg tenker ein del på det.

Kvinne, 28 år.

Kvinne, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Slike synlige blodårer i ansiktet kalles på legespråket ”teleangiektasier”. I en del litteratur kalles de også ”spider naevi” som betyr edderkoppnett, fordi blodkarene ofte kan minne om et edderkoppnett i huden.

Teleangiektasier er utvidede små blodkar ytterst i huden. Det er ikke uvanlig at friske personer får slike synlige blodårer, da oftest i ansiktet eller på armer og hender, uten at man vet årsaken til at de oppstår. Man tror at det kvinnelige kjønnshormonet østrogen i noen tilfeller kan bidra til at teleangiektasier utvikles i huden, og dette kan forklare hvorfor kvinner og gravide er spesielt utsatt for å få dette. Også hos personer med tynn og svak hud, da særlig eldre og personer som har brukt sterk kortisonsalve over lengre tid, vil overfladiske blodkar synes bedre enn hos de som har normal hudtykkelse.
Teleangiektasier er for øvrig også et symptom som kan opptre sammen med enkelte sykdommer, blant annet langvarig leversykdom, en del bindevevssykdommer, enkelte arvelige sykdommer og ved hudsykdommen rosacea.

Du spør om de synlige blodårene vil ”spre seg” til resten av ansiktet. Hos personer som bruker mye sterke kortisonsalver eller har andre sykdommer som gjør at de er spesielt utsatt er det nok en viss risiko for at de kan spres. Slik jeg forstår så gjelder ikke dette deg, og da vil "spredning" som oftest ikke være et problem.

Teleangiektasier kan behandles med laser eller elektrokoagulasjon, som gjør at blodårene lukkes og brytes ned. I mange tilfeller må man gjenta behandlingen et par ganger før man får tilfredsstillende resultat. Denne behandlingen får man som oftest dekt på offentlige sykehus, men det kan være til dels lange ventetider fordi slike inngrep er såkalt ”ikke-prioriterte”. Imidlertid finnes det mange private hudklinikker der ventetiden er kort. Prisen avhenger av hvor mange blodkar som skal fjernes og den kan nok også variere mellom ulike sentre, men så vidt jeg vet må du regne med 1000-2000 kroner per behandling.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-