Svetting

Spørsmål

Jeg er svært plaget med svetteutsondering, spesielt under armene. Dette hindrer meg sosialt, da jeg blir forknytt, og stresset , og svetter enda mer. Jeg lurte på om det rett og slett går an å operere bort svettekjertlene under armene. Hva dette vil medføre av tid, penger og andre nødvendigheter, og om det evt. går an å gjøre det i utlandet dersom det ikke gjøres her. Hvor kan jeg evt. henvende meg?

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette er det mange som lurer på, og jeg sakser fra et tidligere svar om det samme
"Svetting er et stort problem for mange, både kosmetisk, sosialt og med tanke på lukt.

Svetting kan være et symptom på andre sykdommer i kroppen og behøver ikke nødvendigvis være et isolert "hudsymptom", dette må legen din avklare. Høyt stoffskifte og enkelte systemsykdommer kan gi økt svettetendens. Sukkersyke, enkelte lymfomer og tilstander med forstyrrelser i kortison og adrenalinstoffskiftet kan gi slike plager.

Man snakker gjerne om svetting i fotsåler, håndflater og armhuler samt i skrittet. Slike symptomer utløses oftest av stress og sterke følelser, og kan i noen tilfeller være knyttet til angstproblematikk.

Svette i armhulene bør fjernes med såpe og vann, evt antiseptiske midler, og noen ganger kan det være en fordel å fjerne hårene her. Parfyme og deodorant kan i en del tilfeller maskere lukten.

I armhulene kan svettingen reduseres ved bruk av 20% aluminiumklorid hexahydrat i alkohol på tørr hud. Luktende fotsvette kan behandles med kaliumpermanganat - fotbad eller antiseptisk vask.

I noen tilfeller har man hatt god effekt av å injisere botulinumtoksin i armhulene, men behandlingen er kostbar og utføres kun på enkelte spesialavdelinger (hudavdelinger).

Kirurgisk behandling av slike plager kan du lese om i vedlagte artikkellink.

Jeg synes legen din skal ta dette problemet ditt alvorlig og utrede deg for en evt grunnsykdom og videre undersøke hva som er best egnet behandling for deg - det finnes altså en del alternativer som kan forsøkes."

I artikkelen som jeg har linket til det står det utførlig om hvordan dette gjøres kirurgisk.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn