Svetting

Spørsmål

Jeg er plaget med unormal høy svette, Når jeg sitter i ro er det ikke noe problem (utenom da det er varme dager over 20 grader), men med det samme jeg skal arbeide begynner jeg å svette, det er sånn at etter en times arbeid er skjorten gjennomvåt samt at håret/hodet er så bløt av svette at det renner ned i øyne (til stor irritasjon i jobbsammenheng)samt når jeg stryker hånden gjennom håret (som er kortklipt) er hånden klissvåt. Jeg jobber i Laksesmolt næringen der lokalen er svale (ca 10 grader) så det er ikke for varmt, jeg ser at mine arbeids kamerater ikke svetter så mye når de arbeider med de samme arbeidsoppgavene som meg.

Mann, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Svetting er kroppens normale reaksjon på fysisk aktivitet, varme eller sykdom. Imidlertid er "normalt" litt varierende fra person til person, og svettemengden hos en kan være noe helt annet enn svettemengden hos en annen, like betingelser til tross.

Når man skal utrede svetting er det to forhold man må være obs på fra legens synspunkt:
- høyt stoffskifte kan gi unormal svetting
- enkelte kreftsykdommer kan gi unormal svetting, spesielt lymfekreft.

Sukkersyke og medikamenter samt Cushings syndrom (økt kortisonproduksjon) kan gi unormal økt svettetendens. Disse forholdene må legen din avklare, helst med blodprøver. Kvinner i overgangsalderen har også gjerne økt svettetendens.

Dessuten må man tenke på infeksjon og feber ved økt svettetendens, men det er jo noe annet enn det du beskriver.

Når alle slike årsaker er avklart, står man igjen med en gruppe personer som har generelt økt svettetendens. Om dette skyldes stress eller psykiske problemer er vanskelig å vite noen ganger, men det er sammenhenger mellom det stresset man opplever og de situasjonene som utløser svetting. Ofte får man angst for overdreven svetting, og dette kan på sin side utløse enda mer svetting - så dette kan være vanskelig å få has på.

Hos noen er svettekjertlene hyperaktive uten at man vet hvorfor, disse samme personene er ofte plaget med rødming. Det finnes mange mulige behandlingsalternativer, alt fra såpe og vann, til 20% aluminimuklorid hexahydrat i alkohol på tørr hud (best i armhulene, fås på apotek etter resept fra lege), injeksjoner med botox i armhuler, elektriske vannbad og kirurgisk behandling.

Jeg legger ved linker der du kan lese mer om behandlingen.

Du må undersøkes av lege for å få avklart de årsakene jeg har nevnt over, deretter få en vurdering på hvilken behandling som er best for deg.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-