Svetteproblem

Spørsmål

i et halvt år har jeg vært plaget av et omfattende problem som bare blir verre og verre. Jeg svetter i store mengder under armene og pinlig nok også en god del mer enn normalt ved baken. Jeg har prøvd alle slags antiperspiranter og deodoranter men det hjelper lite eller ingenting. Spesielt ved fysisk annstrengelse og i sosiale og nervøse situasjoner er problemet aller verst. Etter å ha vært på skolen i noen få timer har jeg svettet gjennom to t-skjorter og en genser og tydelige ringer synes under armene. Men også når jeg sitter hjemme og slapper av er det et problem. Dette skaper naturligvis enorme sosiale problemer. Jeg begynner å bli oppgitt. Jeg er snart 18 år og problemet virker bare å bli verre og verre. Hva kan jeg gjøre for å få slutt på problemet?, eventuelt behandle det på best mulig måte?

Mann, 17 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Svetting kan være et svært problem for noen, og vi får en del henvendelser om dette. Les i de tidligere spørsmålene jeg har linket til.

Personer som lider av overdrevet svetting produserer mer svette enn hva som er nødvendig for svettereguleringen. Flekker på tøyet, fuktighet og sårhet og sjenerende lukt kan gi sosiale problemer. Fuktige hender kan føre til problemer i visse yrker og at man kvier seg for å håndhilse.

Det er viktig at du vasker deg med en skånsom såpe og vann, det kan være en fordel å fjerne hår i armhulene, men barberer du mye hår i underlivet/baken, kan det derimot øke svettetendensen. Det er viktig at du bruker tøy som puster, aller helst bomull mot huden, og at tøyet ikke sitter for stramt. For å unngå lukt kan du bruke en mild parfyme/deodorant.

Noen typer svetting kan behandles med 20% aluminiumklorid hexahydrat i alkohol på tørr hud, dette virker best i armhulene, men kan også forsøkes i armhuler og fotsåler.

I noen tilfeller kan botoxinjeksjoner gi god effekt.

Det er også mulig å operere på nervene som styrer svettingen i armhuler og i ansiktet, dette kan du også lese om i en linkene over til høyre.

Jeg synes du skal snakke med fastlegen din om dette slik at han kan vurdere hvilken type svetting det dreier seg om slik at du kan få den behandlingen som passer best til deg.

Les litt her først så har du bakgrunnsinformasjon.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn