Svetteperler

Spørsmål

Hei jeg er en aktiv person på mange måter. Jeg trener mye, har en aktiv jobb og er svært engasjert i politikken.

Jeg plages med at jeg ofte svetter mye på hendene (du ser svetteperlene), føttene og under armene. Dette kan komme uansett om det er varmt eller kaldt i omgivelsene. Det rare er at jeg svetter lite når jeg trener. Normalt kommer dette kanskje av angst, spenning, usikkerhet etc. Selv elsker jeg å stå på talerstolen, lede møter, møte nye mennesker etc. Så jeg tviler på at årsaken ligger her.

Har dere noen tips?

Relevante sykdommer/medisiner: Ingen

Mann, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er noen mennesker som svetter mer enn andre, og det behøver ikke å ha sammenheng med stress eller nervøsitet. Imidlertid er det ofte en komponent av forventningsstress med i bildet; du forventer at du kommer til å svette, og selv om du ikke ønsker det så svetter du delvis fordi du har en "forventningsangst" knyttet til situasjonen.

Vi har omtalt slike svetteproblemer flere ganger tidligere her i Lommelegen, og jeg anbefaler at du leser disse linkene:
http://www.lommelegen.no/art/art2578.asp
http://www.lommelegen.no/art/art1698.asp

Svetting er et stort problem for mange, både kosmetisk, sosialt og med tanke på lukt slik du beskriver.

Svetting kan være et symptom på andre sykdommer i kroppen og behøver ikke nødvendigvis være et isolert "hudsymptom", dette må legen din avklare. Høyt stoffskifte og enkelte systemsykdommer kan gi økt svettetendens. Sukkersyke, enkelte lymfomer og tilstander med forstyrrelser i kortison og adrenalinstoffskiftet kan gi slike plager.

Man snakker gjerne om svetting i fotsåler, håndflater og armhuler samt i skrittet. Slike symptomer utløses oftest av stress og følelser, og kan i noen tilfeller være knyttet til angstproblematikk.

Svette i armhulene bør fjernes med såpe og vann, evt antiseptiske midler, og noen ganger kan det være en fordel å fjerne hårene her. Parfyme og deodorant kan i en del tilfeller maskere lukten.

I armhulene kan svettingen reduseres ved bruk av 20% aluminiumklorid hexahydrat i alkohol på tørr hud. Luktende fotsvette kan behandles med kaliumpermanganat - fotbad eller antiseptisk vask.

I noen tilfeller har man hatt god effekt av å injisere botulinumtoksin i armhulene, men behandlingen er kostbar.

Botulinumtoksin i fortynnede doser kan sprøytes inn i et aktuelt hudområde for å dempe svettingen. Middelet blokkerer aktiviteten i svettekjertler, og virker lokalt i huden.

Virkningen inntrer etter en halv til en uke, og varer i et halvt til ett år, men virkning og lengden av denne varierer fra person til person.

Det er enkelte rapporter om at noen blir kvitt svetten permanent på denne måten, men jeg har ikke sett dokumentasjon på dette enda, imidlertid kan man ta flere behandlinger.

Behandlingen er skånsom og ganske enkel, og du kan begynne å jobbe umiddelbart etterpå. Det aktuelle hudområdet injiseres overflatisk med botox, etter at det er satt lokalbedøvelse, det hele varer under en time.

Medisinen kan man søke om å få refundert av trygdekontoret under paragraf 5.22. Prisen på behandlingen ligger vanligvis mellom 3-5000 kroner, avhengig av hvor stort område som skal behandles.

Kirurgisk behandling av slike plager kan du lese om i linken over.

Jeg synes legen din skal ta dette problemet ditt alvorlig og utrede deg for en evt grunnsykdom og videre undersøke hva som er best egnet behandling for deg - det finnes altså en del alternativer som kan forsøkes.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn