Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svette på hals og under haken

Spørsmål

Røyker ikke.
Sliter veldig med ekstrem svette på hals og under haka.Helt plutselig og uten grunn. Får da en intens svettelukt under haken.
Fastlegen min hadde ingen forklaring på det.
Kan nevne at jeg har lavt stoffskifte, knuter på skjoldbruskkjertelen og cøliaki.
Blodprosent på 16 og S-Ferritin på 324
Føler at jeg ikke blir tatt på alvor.
Alltid trett og sliten, stiv i alle ledd ( mange kroppslige plager)
Kvinne

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Jeg er ikke kjent med at svette under haken er et typisk symptom på noen annen sykdom. Av undersøkelse i området bør man sjekke for erythrasma. Det er en bakterieinfeksjon som setter seg i hudfolder, og gir en sterk lukt. Hvis man lyser et UV lys (Woods lampe) på området kan det evt. bekreftes, og behandles da enkelt med antibiotika. Hva gjelder plagene du har i kroppen, er dette noe som du sammen fastlegen bør følge opp med blodprøver og kontroller. Høyt stoffskifte kan gi økt svettetendens, men da sjelden lokalisert til et område slik du forklarer.

2. Noe du kan forsøke selv er hibiscrub oppløsning et par ukers tid. Det er en desinfiserende veske som kan hjelpe med lukt (reseptfritt). Det tas på huden, skal virke i 3-4 minutter og skylles av. Kanskje dette kan løse problemet alene. Evt. en oppløsinng med aluminiumklorid.

3. Hvis svette blir et vedvarende problem over lang tid (som plager deg) bør du ses av en hudlege. Det finnes enkelte alternativer her. eksempelvis medisinen ditropan, som vi bruker for sette over hele kroppen. Små injeksjoner av botox i et mindre område kan også hemme svetteproduksjonen.

Håper svaret var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-