Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svette i ansikt og hårfeste

Spørsmål

Har de siste 2 årene vært veldig plaget av svetting i ansikt og hårfeste , kan sitte helt rolig og svetten renner og når jeg er aktiv (er glad i å danse og div trening men dette er nesten ikke mulig da jeg må tørke svette hele tiden, blir også veldig rød i ansiktet ved den minste anstrengelse og rødheten varer da i mange timer.Har også etterhvert gått opp mange kilo uten at jeg spiser noe som skulle tilsi vektøkning( har vært hos kostholdsveileder )Vært hos hudlege og hun anbefalte botox men håper det kan finnes andre muligheter, dette hemmer meg veldig i dagliglivet.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Problemet du beskriver er veldig vanlig. Det finnes 2 behandlinger som kan hjelpe deg:

1. Som hudlegen din beskriver er Botox et alternativ. Vi bruker det veldig mye mot svette under armhulene og hender. Det kan brukes i øvre del av pannen, samt hodebunn. Medisinen hemmer signalmolekylet acetylcholin, som igjen stimulerer svette. Medisinen settes som små injeksjoner i underhuden. For pannen er det greit å vite, at musklene i samme område ikke vil kunne bevege seg. Således er det mindre aktuelt ved større deler av ansiktet. Effekten er veldig god mot lokalisert svette, men og varer 4-6 måneder.

2. Et annet alternativ er medisinen oxybutonin (også kjent som didrase og ditropan). Det er en tablett som reduserer svette, og kan brukes over lang tid. I utgangspunktet bruker vi det mot de som svetter på hele kroppen, men kan også være til noe hjelp ved lokaliserte svetteplager.

Håper svaret var til hjelp!