Strekkmerker

Spørsmål

hei.
jeg er en aktiv idrettgutt. driver med langrenn(innbefatter sykkel, rulleski, ski, løping, padling osv) og fotball, samt endel trening helsestudio. Akkurat fylt 18. Det siste halvet året har jeg lagt meg ut ca. 4-5 kilo, blitt litt mer bredskuldret(voksen kropp?)

Jeg har noe, som kan ligne på strekkmerker på innsiden av låret, helt øverst. Det samme på siden av rompa. En kamerat som trener mye styrke, har fått strekkmerker på innsiden av armen, men disse ligner ikke på mine. Mine er rødaktig, og litt mørke, ca 3 cm. lange og det er mange av dem. De er ikke rette, men buet omtrent slik: ~. De danner nesten mønster, hvis en kan kalle det det. Det er jo forsåvidt greit, for det er jo ingen som ser dem så lenge jeg har bokser på, men vil gjerne ha fjernet dem, så mitt spørsmål er: Hva har jeg og hvordan fjernes dem? Etter å ha studert kroppen min, finner jeg også antydninger på utsiden av armhulen(ved skulderen) også. Jeg føler at disse er ganske sjenerende, da jeg prøver å ha en fin kropp.

Mann, 18 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Røde striper i huden - striae distensae - er ganske vanlig. Mer enn halvparten av alle unge har striae på hoftene, lårene eller overarmene. De er vanligst i de første årene etter puberteten. De oppstår fordi huden strekkes ut raskere enn den rekker å vokse og tilpasse seg volumøkningen av underliggende muskler eller annet vev. Dette skjer gjerne i forbindelse med den såkalte vekstspurten hos unge mennesker.

Sjansen for å få slike merker øker dersom man er overvektig eller går raskt opp i vekt. Kroppsbyggere og personer som bruker anabole steroider er også utsatt for å få strekkmerker. Andre forklaringer er langvarig bruk av sterke kortisonkrmere eller kortisontabletter, og hormonsykdommer som medfører at kroppen selv lager for mye kortison.

Det finnes ikke mye man kan gjøre for å redusere striae. Riktignok er det mange som tilbyr ulike typer behandlinger, men sannheten er at ingen fører til særlig merkbare endringer.

Men heldigvis blir merkene mindre synlige av seg selv etter hvert. I løpet av noen år vil de røde stripene bli mer hvite - og dermed mindre synlige.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn